Blindridning igen - 19 september

Idag har jag varit med på turridning på islandshäst, som arrangerades av SRF Östergötland. Det hela gick av stapeln på Gibraltar turridning, och vi var en blandad samling av seende, halvblinda och helblinda som tog oss runt till häst i omgivningarna. Jag hade lyckats lura med mig min son Emil, som aldrig visat något större intresse för mina egna hästar, men som idag faktiskt hängde med på en 2-timmarstur. Då han insåg att han själv måste borsta av hästen innan ridningen lät han dock deklarera att det skulle bli en engångsföreteelse.
Tur med vädret hade vi också, inte minst med tanke på hur det regnat de senaste dagarna. Tyvärr räckte inte tiden till för att rida min egen Potta idag. Inte så bra, regnandet har gjort att jag inte hållit igång henne något vidare i veckan som var :-( Får försöka skärpa till mig!
Fick inte några vidare bilder från dagens aktiviteter eftersom jag själv satt på hästryggen då alla andra gjorde det. Men lägger i alla fall ut några av de som togs.


Bild Ryttae bakifrån

"Kön" som var före mig.

Bild Ett kort stopp i skogen

Kön bakom mig

Bild Emil med sin springare

Emil med sin häst Vendil, avsutten efter ridturen

Bild 2 svarta hundar

Tälmodigt väntande - eller uttråkade? - ledarhundar. Ella tv och Gaius.


Är det möjligen någon... - 18 september

...som har missat det här?
http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

Har man lyssnat på radio igår så har man haft alla chanser att höra talas om det. Men jag kan inte låta bli att nämna det här ändå.
Ett praktexempel (bland många andra) på vad de senaste 4 årens förda politik fört med sig för många enskilda månniskor i det här landet.
Vart är vi på väg???

Varit i EU-fri zon - 15 september

Jag har varit ute och rest! Och det var ju inte precis igår. Inte för att jag har farit runt så mycket förr om åren heller, jag har ju haft mina djur, som man inte bara åker ifrån hur som helst, men tidigare har jag ju ändå kunnat välja att resa. Och det är inte lika självklart nu längre.

I sällskap av min kära syster, som således även fick agera "ledsagare", tog jag tåget till Norge för att träffa lite släkt och vänner som jag inte sett på närmare 20 år. I och med det så har jag även testat att nyttja den ledsagning som man ska kunna få vid tågstationerna i Sverige, och för min del så kunde jag konstatera att den fungerade bra. Så den erfarenheten får jag väl vara nöjd med!

Vi träffade äkta moster med familj i Drammen och "oäkta mostrar" och dito "kusiner" i Hønefoss. Mosters man visade oss att Drammen är en stad som under senare år genomgått stora förändringar, och vi tittade på kvarteren där vår mormor bodde förr i tiden. Mormors hus, som hon delade med flera syskon, och som vi har så många barndomsminnen från, är tyvärr rivet sedan många år. Men resten av husen på Konggata finns kvar och har rustats upp och målats i klara färger.

Bild Konggata i Drammen

Där träffade vi också, helt oplanerat, en kusin till vår mor, som bor på den gatan idag, i huset mittemot där den gamla "släktgården" stod tidigare. En nästan 90-årig man som vi troligen aldrig träffat tidigare. Det var en verklig överraskning för oss såväl som för honom.

Bild Systrarna och mammas kusin Gunnar

I Hønefoss var vi på en fin födelsedagsmiddag på Hotell Klækken, vilken sedan avslutades med kaffe, tårta, champagne och samkväm hemma hos den 90-åriga jubilaren.
I övrigt hade vi turen att få skjuts mellan de olika ställen vi besökte. Snacka om service! En genomtrevlig lång-weekend med andra ord! Tack kära syster för att du tog mig med! Och tack alla som vi besökte, för er gästfrihet!

Enda "smolket" för min del var då jag på hemvägen skulle ordna skjuts från Norrköping de sista 25 kilometrarna hem. Färdtjänstbokningen ansåg att det inte var ett dugg märkligt att låta mig få vänta i 3 (tre!) timmar vid stationen! De ansåg inte att de borde göra någon som helst ansträngning för att försöka få fram en tidigare resa åt mig. "Nej tack", sa jag då, och testade istället att ringa sambon, som faktiskt hade möjlighet att hämta mig. Men jag kan ju inte låta bli att undra hur mycket man ska behöva tåla vad gäller dålig färdtjänst.


Ett år i bloggosfären - 15 september

Sedan jag senast skrev något så har bloggen fyllt 1 år. Då jag skapade den var jäg mest inställd på att det var hästarna det skulle skrivas om. Så har det ju inte blivit, utan det skrivna har närmast behandlat allt annat än hästarna. Nåja, det skrivs ju ett och annat trots allt, och även lite häst då och då. Ni som läser får väl hålla tillgodo med bloggen som den nu är, gör ni inte det så utgår jag från att ni inte återkommer hit;-)

Men som ett försök att kompensera för att det inte varit så mycket ponny här så kommer en liten bildsvit från den gångna sommaren. Håll till godo!

Bild 3-åringarna i rörelse

Här ses i täten Stellaria följd av Myristica och Corylus (skymd).

Bild Nillsson tittar ut över boxdörren

Är det någon som kan motstå den här charmknutten?

Bild Pottan och Krabat skrubbar varandra

"Pottentott och Tummetott"


Skördetid - 6 september

Höst innebär bland annat skördetid. Under åren har jag försökt odla lite matnyttigt, med blandat resultat. På senare år har omfattningen av odlandet blivit allt mindre och det har i allt högre grad blivit Roland som fått stå för det hela.

I år har det bara blivit basilika och tomater i det lilla växthuset. Tomaterna såddes och kom ut alldeles för sent och har ännu inte hunnit mogna, men en låda med basilika har jag plockat ur vid behov, och en del av det har hamnat i frysen. Basilika är en favorit för mig, och som den egentligen föredrar medelhavsklimat så gör den sig bra i växthus. Det känns lyxigt att kunna slösa med basilika sommartid! En liten kruka med mynta från affären tog sig rätt bra efter att den planterats i jord i en större kruka, och den tänker jag klippa ner och torka nu. Hoppas den kommer igen nästa år. Vad det är för sorts mynta framgick inte vid köpet, men pepparmynta är det inte. Kanske krusmynta?

Bild mynta i kruka

Samtidigt med att växthuset och jag själv kom hit försökte jag att anlägga ett litet kryddland här. Det växte snart igen :-( Att jag inte är den mest hängivna då det gäller att sköta hus och trädgård har väl redan framgått, men det känns som om den tunga lerjord som vi har att kämpa med här är särskilt otacksam. Det är bara ogräset som verkar trivas, och det tar över och kväver allt annat. Inte ens pepparmynta, som sägs sprida sig som ogräs, blev särskilt långlivad för mig.

Men något som trots allt kommit upp år efter år är jordärtsskockorna som jag lade i jorden för många år sedan. Har inte provat att gräva upp några på många år nu, kanske är det dags att titta efter hur de ser ut under marknivå? 

I växthuset finns även en vinranka. Den är jämngammal med växthuset, dvs 13 år. Då jag skaffade den  var den en nästan meterhög pinne, och jag fick istruktion om att den skulle skäras ner rejält. Det kändes lite trist, men det var ju så det skulle vara så jag följde instruktionerna. Sedan stod jag med en överbliven "pinne" med åtskilliga "skott-ögon", och fick idén att kapa den i lagom längder och se om det gick att få dem att rota sig. Och det lyckades! så förutom plantan i växthuset blev det ytterligare två kloner vid husets södervägg. Bra år ger dessa vinrankor en stor mängd klasar med små blå druvor med stora kärnor, men de är mycket aromatiska. De är söta och smakar som en blandning av blåbär och smultron. Det ser ut att bli en del vindruvor i år.

Bild vindruvor

En omgång dill såddes av Roland i början på sommaren och den är nu sedan länge skördad och nerfyst. Däremot blev vi utan squash i år. Fröna tog sig inte. Det känns lite konstigt att vara helt utan det man är van att verkligen ha i överflöd.

Trädgården är full av fruktträd också. 3 olika päronträd och uppemot 10 olika äppelträd. Frukt blir det en del av i år, men äpplena verkar vara hårt angripna av rönnbärsmal. Päronen nedan ska vara av sorten Göteborgs Diamant om jag är rätt underrättad. Det är Sune Bus som lyckats komma med i nedre högra hörnet :-)

Bild päron på grenar och Sune i ett hörn nedanför

Ett svampår lär det vara också. Jag har varit en passionerad svampplockare tidigare år. Det är så tacksamt att leta svamp häromkring. bra år finns massor direkt inpå knutarna. Men när man inte längre ser så är det ju en annan sak. Stora svampar utefter vägarna har jag ändå sett en del, och en och annan kremla och fjällskivling har följt med hem.
I förrgår gav jag mig ut i omgivningarna för att försöka hitta Stina Bus, som varit borta över natten och sedan inte visat sig fast det var långt fram på eftermiddagen. Katten hittade jag inte, men i skogen fanns svamp och till min stora lycka fann jag ett par rejäla grupper med gula kantareller, som kontrasterade så bra att även jag kunde se dem!

Bild kantareller

En liter fick jag ihop till! Jag är ganska säker på att det hade gått att hitta trattkantareller också, men det var inget jag kunde se, dessvärre. Däremot såg jag den här fina aspsoppen(?), som dock fick stå kvar.

Bild aspsopp

Så jag tog mina kantareller och letade mig hemåt, där husslaven snart tagit hand om dem.

Bild Roland rensar svamp

Katten då? Inte hittade jag henne ute inte. Men rätt som det var dök hon upp i köket. Antingen hade hon kommit in med mig utan att jag märkt det, eller också hade hon varit inne sedan tidigare. Nu var lyckan hur som helst fullkomlig med både svamp och katt!

Det om hobbyodlande. Jag har ju en sambo som försöker leva på att odla bl a spannmål också. Och det verkar då sannerligen inte vara någon lukrativ verksamhet, särskilt inte ett år som det här. Först förstörde vintern det mesta av det höstsådda vetet. En del såddes om med halvdant resultat. En varm och torr sommar förde med sig att säden brådmognade, och sedan stördes skörden av regn i augusti. 14 augusti kom tröskan i alla fall ut, och kördes så gott det gick mellan diverse avbrott för reparationer eller dåligt väder. I förrgår tröskades till slut det sista. Helt klart är att i år gick spannmålsodlandet med minus...

Även vallarna har sent omsider skördats en andra gång. Till stor glädje för mig, som då kan rida där ett tag framöver. Till skillnad från flertalet andra som har hästar häromkring så saknar jag ridbana och är för det mesta helt hänvisad till de stenhårda grusvägarna. Det är ingen höjdare, min kära ponny trivs inte med att försöka jobba där, vilket är fullt förståeligt, och vi kommer liksom ingenstans i vår utveckling. Så efter att ha varit utan ridbana i sådär 15 år, har jag börjat "lobba" för att jag måste ha en paddock om det ska bli någon ordning på min ridning. En paddock med bra botten och rejält vitt staket, som jag kan förnimma visuellt i förhoppningsvis ytterligare några år. Återstår att se om det leder till något. Pengar lär det förstås kosta, men det får jag väl ta. Det verkar ju finnas en massa fonder annars, som delar ut medel till behövande, ofta enligt väldigt otidsenliga villkor, så att det egentligen inte finns någon som platsar att söka bidrag därifrån nuförtiden. Undrar just om det kan finnas någon fond att söka ur för "halvgamla till äldre, nästintill blinda kärringar, boende i Skärkind, som vill kunna fortsätta att utöva sin idrott"? Hur som helst så var det ett lyft att rida en stund på vallen igår. Pottan var mer samarbetsvillig än på länge. Så det får jag väl försöka leva på i några dagar i alla fall.


Det bidde ingenting - 3 september

Idag har jag fått veta att det inte blir något av med Folkuniversitetet för min del. Orsaken ska vara att de inte har någon plats för mig. Så var det med det :-(

Samtidigt kan jag inte låta bli att notera lite av vad som yppas av "de som bestämmer" i dessa valtider. En viss statsminister ska i TV ha uttalat sig om hur många hans förda politik ska ha "räddat från utanförskap" och in i arbete, eller åtminstone arbetsmarknadsåtgärder.

Jag är inte ett dugg imponerad av hans självgoda skryt. Som så mycket annat av politikernas tjafs, så är det bara rent skitsnack. Det handlar om någon enstaka procent som fått "riktigt jobb" och ytterligare några procent som är i åtgärder, vad jag själv kallar "pseudojobb", vilket för övrigt ofta innebär att man utnyttjas av arbetsgivare som skor sig på en genom att de (arbetsgivarna) får ett jobb utfört gratis. Samtidigt som den arbetande ersätts med ett lågt bidrag som inte räknas som riktig inkomst och som definitivt inte genererar något jobbskatteavdrag. Vem var det som sa att "det ska löna sig att arbeta"?

Och de övriga, något på 90 procenten då? (Har inte siffran i huvudet nu, men det är väl i den storleksordingen den ligger). De som förpassats från "utanförskap" till... Ja, vadå? In i värmen har vi definitivt inte fått komma, så mycket är säkert. En och annan har ju i desperation över att sparkats ut i kylan (alltså vad de styrande kallar för att ha "räddats från utanförskapet") gjort av med sig själva. Och det är väl vad politikerna helst skulle se att vi allihop gjorde. Tänk vad bra det vore om samhället bara bestod av genomlyckade individer. som de själva. Så de helt kunde gå upp i att bara fjäska för varandra i klubben för inbördes beundran.

Nej, det är ju hur genomskinligt som helst att allt detta skitsnack bara handlar om att rättfärdiga deras förda politik, som går ut på att ta från de utsatta och ge till dem som redan har. Vi som är lata och suger ut samhället på "hederligt folks" bekostnad. Det är så enkelt att bara dra alla över en kam. "Eftersom jag själv är så lyckad så är det väl ingen match för alla de där oduglingarna som jag försörjer att bli lika lyckade som jag är. Bara att ta sig i kragen, liksom".

Jag kan inte tala för ALLA oss som av statsministern m fl anses befinna oss "utanför". Våra förutsättningar och den situation vi befinner oss i är vitt skilda. Men om jag nu ska tala för mig själv:
Jag har inte valt att vara drabbad av min synskada. Jag har inte valt att bli diskriminerad/utfryst av omgivningen, vilken även innefattar alla de arbetsgivare som inte vill ha med såna som mig att göra, bara för att det tar sig rätten att ha en massa förutfattade meningar om mig, uppfattningar om mig som troligen är långt ifrån sanningen. Jag har ingen önskan om att för resten av mitt liv få leva på "allmosor" som politikerna krymper ner till en nivå omöjlig att klara sig på, bara för att samma politiker stöder det system och de arbetsgivare som ges full rätt att, utan att det leder till några påföljder för dem, avvisa och diskriminera oss som inte anses passa in i mallen. Anser ni att jag ska jobba och försörja mig, så se åtminstone till att jag ges en rimlig chans till det. Och då menar jag en fullgod anställning sett från den kompetens jag faktiskt har, och inte något "pseudojobb" där jag ska vara tacksam för att bli utnyttjad av någon som inte vill betala en skälig lön. Så länge som ni inte vill se problemen som de är, utan bara ägnar er åt att sätta och ideligen höja era egna löner (hur många andra är det som har det privilegiet?) är er trovärdighet lika med noll, åtminstone i mina ögon (fast eftersom jag nu knappt har några ögon att tala om så, who cares?).

Nej du, statsminister m fl (ni är väl lika goda kålsupare hela högen), hur skulle det vara om du tog och stack ut ögonen på dig själv och sedan försökte klara dig i det samhälle du skapat? För det är väl vad du anser att jag har gjort? Åsamkat mig min synskada med avsikt bara för att kunna leva gott på att bli försörjd av er "hederliga skattebetalare"?

Se där, nu har jag ägnat mig åt att skriva politik fast det inte alls är något jag egentligen avsett att göra. Men känner man sig behandlad som skit, så kan det hända att man känner sig tvingad att frångå en och annan av sina principer. Så nu får jag väl skapa en kategori "Politik" här också.

Vad är det för vits med att rösta då? För någon skillnad för oss "utslagna" blir det ju inte, oavsett vilket block som kommer att fira den 19:e. Fast det lär väl bli att rösta ändå. Om inte annat så för att i möjligaste mån försöka hålla vissa brun-svarta element utanför. Men egentligen känns det hela bara som ett enda stort nederlag.