Trädgården - 11 augusti

I trädgården har det blivit en del att ta hand om:-) Just nu är det framför allt squashen som finns i obegränsad mängd. Efter att misslyckats totalt med sådden förra året fick vi i år 12 plantor i jorden, som nu trängs med ogräset och med varandra på landet.

Bild squash

Med den mängden råvara försöker man förstås använda squashen i mesta tänkbara matlagning. Det blir falsk ostkaka med squash som bas, omeletter, grytor, soppor, syltad squash för framtida behov, saftig squashkaka och squash i t ex sallad och tsatsiki istället för gurka. Tur att man har internet med alla recept man kan hitta där som inspirationskälla! Härom dagen testade jag att göra moussaka med squash istället för med aubergin:

Bild Squashmoussaka

I det lilla 10 kvadratmeters växthuset har tomaterna äntligen börjat att mogna, och en hel del paprikor är på gång på de 4 plantorna. Basilika är en favorit som jag försöker odla i växthuset varje sommar. Det känns lyxigt att verkligen kunna slösa med färsk basilika.

Bild inifrån växthuset med paprika och tomat

I år har jag sett till att göra i ordning nässelvatten att göda odlingarna med, efter att utbytet några säsonger blivit väl magert utan ordentlig gödning. Det är rätt fantastiskt att se vilken skillnad det gör. Grönskan blir verkligen frodig. Man får stå ut med stanken bara, för nässelvattnet luktar verkligen vidrigt.

Bild baljan med nässelvatten

Ett annat ogräs som jag försöker dra nytta av är mållan, som duger utmärkt som spenat. Ska man ändå rensa bort den kan man lika gärna passa på att ta vara på den.

Äpplen verkar det bli gott om i år också, på alla de olika träd som finns i trädgården, och även päronskörden ser ut att kunna bli över det normala. Bara att försöka ta tillvara på så mycket man orkar och har tid och plats för. Om nu inte rönnbärsmalen lyckats förstöra allt, förstås. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback