Alternativ till julklapp - 21 december

Nätverket connemara.nu har uppmärksammat den insamling som pågår till det forskningsprojekt som redan kommit långt på väg, och som förhoppningsvis ska resultera i att man kartlägger genetiken bakom den hovdefekt som drabbar en del av våra connemaraponnyer.

Connemara.nu föreslår att man som alternativ till traditionella julklappar ger bort en donation till finansieringen av projektet. Finansieringen av en första fas är i hamn tack vare donationer från främst privatpersoner runt om i hela den Connemaraintresserade världen. Men fortfarande behövs medel för finansieringen av den andra fasen, som går ut på att analysera resultaten av de blodprov från 50-talet olika Connemaror, som just nu körs på ett laboratorium i USA. Och jag kan inte annat än helhjärtat stödja detta förslag.

Connemara.nu har själva öppnat ett konto för insamling till HWSS-forskningen och mer info om det hittar man på deras blogg. Man kan även sända sin donation direkt till UC Davis, som har en särskild webbsida för donationer. Länk till den sidan och instruktioner om hur man går tillväga för att donera den vägen, kan man hitta på Connemara Pony Research Groups blogg. Är man intresserad av att få veta mer om HWSS så finner man mycket av vad som är känt till dags dato i den bloggen, och har man ytterligare frågor är det bara att kontakta gruppen direkt.

Vad jag kunnat förstå har även den officiella svenska avelsföreningen, Svenska Connemarasällskapet (SCS) informerats om att de gärna kan uppmana sina medlemmar att donera till projektet. Hittills har åtminstone inte jag kunnat se att de någonstans på sina webbplatser eller medlemsutskick hörsammat detta förslag. Det verkar alltså som om vår ras avelsförening väljer att fortsätta att sticka huvudet i sanden, som de redan gjort i så många år. Detta trots att enskilda medlemmar försökt uppmärksamma styrelsen på att det föreligger ett problem, sedan åtminstone 15 år tillbaka. Man kan ju undra vilka som i första hand borde värna om rasens väl och ve. Själv vill jag hävda att man förhindrar inte att en ras får "dåligt rykte" genom att förneka att det finns ett problem. Man gör det snarare genom att agera med ansvar och försöka ta tag i och lösa problem som dyker upp. Och dit hör väl i högsta grad allvarliga genetiskt betingade hälsoproblem?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback