SCS har återigen status som "fullvärdig" avelsorganisation - 31 mars

Idag får jag väl glädjas med vad jag trots allt tror är majoriteten av medlemmarna i Svenska Connemarasällskapet. Föreningen har äntligen återigen fått status som egen stambokförande förening efter all turbulens som varit en tid, se styrelsens blogg.

Särskilt glada och lättade antar jag att de hingstägare är som ska visa sina hingstar på avelsvärdering i helgen.

Jag må ha varit kritisk mot "min" avelsförening, och vad sorgligare är så har jag fortfarande anledning att vara det, men att föreningen skulle mista den status den tidigare haft som självständig förening skulle ändå vara att gå för långt. Man måste trots allt också ta hänsyn till att det finns en moderförening som avelsföreningarna utanför moderlandet Irland har att förhålla sig till (och även vice versa). Och det känns verkligen inte realistist att SH skulle överta SCSs roll där.

Så stort tack och grattis till de funktionärer som slitit med det här ärendet de senaste månaderna. Bra jobbat!


Tandtrubbel - 14 mars

Igår kväll när mina hästar fick sin nattmat så ville inte lilla Sparven äta. Hon visade just inget intresse för sitt hö, men bankade i boxväggen som om hon tyckte att jag glömt ge henne höet. (Bankandet är en ovana hon har, och den har fört med sig att vi även kallar henne för "pang i bygget" ibland). En häst som inte äter brukar ju få en att tänka "kolik", och det är ett tillstånd jag verkligen har respekt för och till varje pris hoppas slippa att hästarna ska drabbas av. Nu verkade Sparven inte alls ha ont i magen, däremot gjorde jag bedömningen att hon skulle kunna haft ont i munnen. Det kändes inte som det var så mycket jag kunde göra för stunden, så med lite fjärilar i magen sa jag gonatt till mina hästar.

I morse såg det ut som om Sparven ändå fått i sig det mesta av sitt natthö. och ett normalt antal "högar" hade hon producerat under natten också. Men väl ute i hagen, där frukosten serverades var det inte roligt med hö. Så jag bestämde mig för att det fick bli veterinarkontroll idag.

När veterinären så anlände så blev stallet tandläkarpraktik för någon timme. Sparven är 4 år och det är en ålder då hästarna fäller mjölktänder (det gör de i ombångar från 2,5 till 5 års ålder ungefär). Så det var inte oväntat när det upptäcktes 2 lösa kindtänder i munnen. Drogad med lugnande medel monterades en sk munstege, som håller hästens mun öppen, och sedan började ett vickande och bändande, för även om tänderna var lösa, så satt de fortfarande fast rätt bra på utsidorna. Till slut släppte den ena tanden och sedan så småningom även den andra, som satt ännu mer fast. Min lilla häst lämnades några timmar för att kvickna till efter medicineringen, och sent på eftermiddagen åt hon sitt hö med god aptit. Vilken lättnad!

Det här var första gången jag varit med om att någon av mina hästar haft problem med mjölktänderna.

Bild 2 utdragna tänder och en tändsticksask för att illustrera storleken

De båda tänderna, sedda från översidan resp undersidan. Nu orsakar de inte längre några problem.


Antiklimax - 12 mars

Så har jag då till slut varit på arbetsförmedlingen tillsammans med en facklig representant, med anledning av min DO-anmälan. Efter en knapp timme igår var det bara att konstatera att af kunde "svära sig fri" med hållbara argument. Detta till trots så väcker det hela en mängd funderingar över den härva av regler som jag är drabbad av, och över systemet i stort.

Jag var egentligen aldrig aktuell för den praktik jag inte fick, och kunde inte vara det som reglerna ser ut. Anordnaren på af, alltså den chefsperson som kallat mig och övriga till informationsträffen i september, påstod att han redan redogjort för det för mig tidigare. Jag har inget som helst minne av att jag skulle ha fått det berättat för mig, så det ligger nära till hands att fråga sig om det är en efterhandskonstruktion. Något borde jag ju ha kommit ihåg. Men jag kan ju inte bevisa att jag inte har hört det och det var nu nästan ett halft år sedan det skulle hänt, så det är som det är.

Praktiken handlade om LYFTET-insatser. Det rörde sig om 75% arbetstid. Att det var den tiden det handlade om var jag helt införstådd med då, och därmed var jag helt inställd på att jobba 6 timmar per dag. MEN - vad folk på af kommit fram till att JAG var (och i praktiken fortfarande är) aktuell för är ARBETSPRÖVNING. Den ska utgå från nivån 10 timmar per vecka eller 25%, för "man vet ju inte om jag klarar mer". När man så eventuellt har konstaterat att jag klarar av 25% så ökar man på till 50% osv. Arbetsprövngen ska alltså visa hur mycket jag orkar/klarar av att jobba. Och resultatet ska sedan användas som någon sorts "varudeklaration" av mig för presumtiva arbetsgivare. Det är tydligen så de så fiffigt tänkt ut det.

Det är bara det att af sedan åtminstone 1,5 år har försökt hitta någon som vill låta mig arbetspröva. Och hittills bara kammat noll. Och jag har även själlv tagit initiativ och skrivit till tänkbara arbetsgivare med frågan om jag skulle kunna få arbetspröva där. Det ligger egentligen utanför vad jag förväntas göra själv, men jag kände att jag MÅSTE göra NÅGOT ändå, när nu af så totalt misslyckas. Givetvis har jag inte fått någon som helst reaktion från de jag försökt kontakta. Jag står fortfarande och stampar på samma fläck som då jag kontaktade af i slutet av sjukskrivningsperioden.

Och mot bakgrund av det här så kan de ju på af hävda att jag helt enkelt aldrig var aktuell för den praktik jag inte fick. Det handlade alltså inte alls om diskriminering. Man kan förstås fråga sig varför jag över huvudtaget kallades dit då. Jag var på vippen att ställa den frågan igår, men avstod då jag tror jag vet vilket svaret skulle blivit. Nämligen att anordnaren vid den tidpunkten ännu inte hade sett mina uppgifter och därmed inte hade klart för sig mina omständigheter. Sant eller inte så hade svaret hur som helst inte kunnat ifrågasättas vidare.

Från försäkringskassan hävdar man alltså att jag kan och skall arbeta. Arbetsgivarna ser mig förstås som en värdelös sopa som inte är kapabel till något alls, och därifrån kan jag inte förvänta mig att någon skulle kunna tänka sig att ge mig en anställning. Det här har jag ju konstaterat för länge sedan. Moment 22 helt enkelt. Nu har jag dessutom handgripligen blivit varse hur man genom att luta sig mot ett suspekt regelverk på ett sofistikerat sätt kan stänga mig ute även från sådant som arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Och samtidigt kan man hävda att det sker av "omtanke" om mig.

Jag vet inte vad jag ska tänka. För att hamna i åtgärder. eller "pseudojobb" som jag själv föredrar att kalla det, där man utnyttjas till att utföra ett gratis jobb åt en anordnare som egentligen borde anställt någon enligt gängse normer, är inget jag önskar. Så ska jag egentligen vara glad för att jag inte platsar någonstans? Problemet är ju att tiden går och mina ersättningsdagar försvinner. Att försöka klara sig på en summa betydligt lägre än vad de avlönade runt omkring en har att röra sig med är en sak. Hur blir det när man inte får något alls att leva på till slut?

Kan också nämna att i november 2009 skickade handläggarna mig till en SIUS-konsulent inom af. Vad det är går jag inte närmare in på här och nu, men det är en person som ska hjälpa jättesvåra, närmast omöjloga fall, dvs såna som jag, ut på arbetsmarknaden mot alla odds. När jag träffade min SIUS då så sa han bara direkt "jag vet inte vad jag ska göra med dig för du är inte färdigutredd". Det betydde att jag inte arbetsprövat. Kontakten avbröts omgående. Nu, alltså drygt ett år senare, anser de att det är dags för SIUS igen. Det är bara det att jag är ju inte ett dugg mer utredd nu än jag var då. Jag har fortfarande inte arbetsprövat. Så det ska bli verkligt intressant att se vad som händer nu.

Mot bakgrund av vad jag hittills erfarit känns det som arbetsförmedlingen, svensk arbetsmarknadspolitik och socialförsäkringssystemet är ett enda stort skämt. Skämt förresten, skämt brukar ju förknippas med humor. Alla de som i likhet med jag själv är drabbade av försäkringskassans och arbetsförmedlingens myndighetsutövning tycker nog att det är så lagom roligt. Katastrof är nog ett bättre ord.

Slutligen vill jag ge en eloge till mitt fack SKTF (på länsnivå) som på ett seriöst och trovärdigt sätt ställt upp och drivit mitt ärende, även om det nu gick som det gjorde.

 vill du ha bakgrunden till det här ärendet så läs mina tidigare inlägg Det bidde ingenting - igen och DO-anmälan

Fallet - 9 mars

Kanske var jag i stöddigaste laget sist? Nästan skröt lite om att jag hittills alltid suttit kvar på Pottan. Nu har jag fått sota för det. Högmod går före fall brukar det ju heta.
Igår tog jag en liten sväng på min kära ponny igen. Hon var så trevlig, lätt att ta i hagen och fin att rida. Jag bestämde mig för att ta en liten galopp. Den lilla galoppen övergick ganska omgående i en serie brallar och den här gången for jag i backen med besked. Nåja, jag överlevde dessbättre rätt bra, om än lite mörbultad. Pottan var nog mest förvånad tror jag, och stod snällt bredvid mig, och tygeln hade jag fortfarande grepp om. Sedan blev hon nog lite förvånad över att jag satt upp igen och till råga på allt fortsatte i riktning bortåt. Själv verkade hon helt inställd på att gå hemåt.
Resten av ritten gick utan missöden. Jag hade bestämt mig för att inte utmana ödet mer den dagen, och dessutom var väglaget hårt och halt på många ställen.

Nu får jag försöka se till att det här inte utvecklas till någon ful ovana. Vid min ålder vågar man inte tro på att man håller för sån behandling obegränsat antal gånger...

Hästarna - 6 mars

Det börjar äntligen kännas som det finns hopp om en vår. Jag har plockat lite med hästarna i helgen och det känns inspirerande. vägarna har varit isfläckiga och det har begränsat en del - men lite promenader har det blivit.
Pottan fick sadel på sig i fredags för första gången på väldigt länge. Jag har inte velat rida då snön har legat på vägarna, eftersom jag då inte kan se var jag befinner mig, och jag har ingen lust att helt plötsligt upptäcka att jag trillat i ett dike. Men när snön börjar försvinna så marken under visar sig så är det en annan sak:-)

Pottan uppskattade INTE mitt försök att rida i fredags. Hon gjorde allt för att komma undan. Det blåste väldigt kraftigt och det kan förstås ha gjort sitt till - åtminstone gett Pottan en förevändning att bete sig motsträvigt. Vi tog en kortkort sväng bara, lite med livet som insats kändes det som. Men kärringen satt kvar och kom hem helskinnad den gången med!

Igår och idag såg Pottan till att jag inte fick komma i närheten av henne i hagen. Nåja, jag försökte ju inte på allvar att få tag i henne, i så fall hade jag inte gett upp. Men sprang undan gjorde hon, och jag passade på att låta kameran jobba lite.

Bild Pottan på väg bort från kameran

"Kom och ta mig om du kan!"

Bild Pottan följd av Kryddis och Sparven

Tre tjejer i farten...

Bild Nillsson står och filosoferar i solen

... medan Nillsson, sin vana trogen, tar det lugnt

Jag tog in andra hästar istället, som jag pysslade med. Pottan fick återigen gå en liten sväng efter att alla hästarna kommit in sent på eftermiddagen idag. Och idag  var det lugnare, en glad häst som gick fram fint även om  hon hade velat springa fortare än jag lät henne göra.

Nu hoppas jag bara att väder och alla andra makter är på min sida, så jag kommer igång ordentligt med alla mina mysiga små hästar.

Bild Jenny longerar Stari

Även grannen ägnade sig åt hästaktiviteter i vårsolen