Nyckelkatt - 17 oktober

När jag växte upp fanns det nyckelbarn. Det var barn som inte hade någon förälder, vanligtvis mamma, ständigt hemma. I dåtidens Sverige var hemmafrun norm och dagis och "frita" var väl knappt existerande. Nyckelbarnen utmärkte sig genom att de bar en nyckel till hemmet i kedja runt halsen för att kunna gå in hemma efter skoldagens slut.

 

Nyckelbarn finns väl även idag, men jag är inte säker på att begreppet "nyckelbarn" finns kvar. Själv har jag numera en nyckelkatt. Gamla Druttan stallkatt, eller Negrita von Drutt af Björksätter som hon heter när det ska vara formellt, har fått egen dörr till sadelkammaren. Jag vill inte ha in råttor, möss och annat ovidkommande dit, som skulle kunna ställa till en hel del skada på läder, täcken och inventarier, men Druttan som nu uppnått den aktningsvärda åldern av 17 år behöver all komfort hon kan få nu. I sadelkammaren får hon lite värme när det blir riktigt kallt ute, och där kan hon nu också få ha sin matplats ostörd.

 

Sedan kattluckan med magnetlås monterats och katten fått sin "nyckel" om halsen, vidtog lite luckträning. Först under protest, men så småningom fattade Druttan vad det handlade om och vet hon att det vankas god mat på insidan är hon snart igenom.

 

Druttan har ju hela sitt liv varit utekatt med stallet med omgivning som revir. Hon har nog levt ett mer naturligt kattliv än de flesta katter. Hon är född på plats som en av 3 i sin mors sista kull. Där har hon sedan blivit kvar som ensam katt sedan hennes mor, som även hon uppnådde hög ålder, gick hädan för 13-14 år sedan. Druttan har hållit efter råttorna och aggressivt hävdat sitt revir mot "inkräktande" katter. Det kanske enda "onaturliga" i hennes kattliv har varit att hon aldrig fått några ungar, jag lät kastrera henne tidigt. Hon har inte varit tam i ordets bemärkelse förrän de sista åren, men numera har hon blivit en sann knäkatt och är nästan odräglig när hon kräver godbitar vid fikabordet i sadelkammaren.

 

 
Katt på ingång
 
 
 
Druttan med sin nyckel om halsen, har strategiskt hoppat upp på fikabordet  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback