Sociala medier - 28 augusti

Det här med sociala medier verkar vara något för sig... Eller knappast något för mig. Jag stör och retar mig oupphörligen på hur stelbenta och rigida de är i många avseenden. Det går inte att lägga upp sin personliga profil som man skulle vilja. Det går inte att skapa länkar där man skulle vilja göra det, eller också skapas länkar av det man skriver, trots att det inte är min avsikt att det ska skapas länkar där, och de leder ingen vart.
Man kan inte skriva fritext där man skulle vilja, utan är ofta TVUNGEN att välja alternativ ur rullgardinsmenyer. Om nu dessa rullgardinsmenyer för ovanlighetens skull skulle gå att öppna. Etcetera, etcetera.

Och så finns det fora där man i sina inlägg INTE får lägga ut aldrig så intressanta och angelägna länkar, om de skulle råka leda till en sida UTANFÖR den aktuella forumsajten. Gör man det plockas informationen ofelbart och omgående bort av någon superambitiös moderator, allt med hänvisning till "sajtens regelverk".

Ja, jag ÄR faktiskt med på Facebook, mycket pga att "alla" finns där, men egentligen förstår jag inte riktigt vitsen med det, eller "alla andras" uppenbara fascination och förtjusning över fenomenet ifråga. Allmänt rörigt och begränsande känns det för mig. Jag har alldeles för lite kontroll över vad jag kan och vill använda det till. Blir frustrerad och irriterad på mig själv då jag ibland ödslat timmar på att försöka "lösa problem" där som uppenbarligen inte går att lösa. Har faktiskt svårt att se hur det kommer sig att fenomenet Facebook fått ett sånt genomslag.

Sådär, nu har jag spytt ut min galla. Men det bekymrar väl ingen annan i cyberspace
antar jag;-)

(Och tack och lov för att åtminstone det här bloggverktyget ger mig som användare möjlighet att gå in och peta i html-koden, och därigenom styra utseendet när jag känner behov av det!)


Inte ett dugg avis - 18 augusti

...eller Irish Coffee vs surströmming kanske?

Nu är det återigen en sån där regelbundet återkommande vecka när alla som kan och vill vallfärdar till Irland, Clifden och Connemara. En möjlighet jag inte längre har då min "fysiska status" gör det närmast omöjligt för mig att resa iväg på egen hand. Ja det gäller förstås inte bara Clifden Show Week utan det mesta som försiggår någon annanstans än hemma på gården där jag bor. För att någon skulle vilja släpa på en krympling som jag, så att jag skulle kunna få komma ut och uppleva något omväxlande och stimuleras av att träffa "likasinnade" lär aldrig inträffa, lika lite som att jag kommer att återfå en någorlunda funktionell syn.

Så då återstår bara att i vanlig ordning ta sig en rejäl Irisn coffee och över den gräma sig över hur orättvist allt är. En bit av sambons överblivna födelsedagstårta från gårdagen slinker nog också ner.

För mig är ju tredje torsdagen i augusti självklart lika med Clifden Show. Nu får man höra i radion att den dagen handlar om surströmmingspremiär. Som om inte jag redan är sur så det räcker. Skulle surströmming kunna ersätta Connemara??? BLÄÄÄ säger jag bara.

Ja, jag tar mig faktiskt rätten att vara gnällig en dag som den här. Visst, det finns alltid massor av såna som har det sämre, till och med mycket sämre än vad jag har det. Men det gör det ju alltid. Och det finns många som har det bättre också. Och som bara tar det för givet utan att ens fatta hur bra de har det.


Effektiv - 17 augusti

Igår var jag verkligen effektiv. Alla mina 3 ridhästar hann jag med att ta en sväng på. Det måste varit första gången jag ridit alla samma dag, något av ett rekord således.

Tänk att jag har så många fina ponnyer! :-)

Bild 3 ponnyer på väg mot kameran

"Arkivbild" - mina tre riddjur för ca 2 veckor sedan


Jag mötte Hugo - 15 augusti

På väg hem från stallet i förmiddags stötte jag ihop med den här lilla tomten:-) En hund i lämpligt format satt visst i änden på kopplet, men den lyckades blindstyret dessvärre inte få med in i kameraögat.

Bild Hugo 1,5 år sittande på vägkanten

Stjärnämne? - 14 augusti

Idag upptäckte jag till min förvåning att Myristica har en liten vit prick i pannan. Vad jag vet har hon inte haft det tidigare, utan bara några enstaka vita hår. Men det här tyckte jag, blindstyre som jag är, såg ut att vara såpass många vita hår tillsammans så att det faktiskt blev ett litet vitt fält i allt det bruna. Stjärnämne kanske är bästa benämningen.

Kan just undra om det innebär att "Myran" är ett stjärnämne? Och om hon i framtiden skulle bli stjärna, kommer då det vita i pannan att "slå ut" och bli en riktig stjärn även det??:-D

Bild Det nyupptäckta tecknet

Stjårnämne? Kanske morgondagens stjärna?

Väderkrafter - 14 augusti

Mäste nämna vad som hände hos en granne någon kilometer bort för en vecka sedan. En tromb bildades och rev upp/fällde 4,5 gamla fruktträd i trädgården (decimalen avser den ena "tvillingen" av ett dubbelpäronträd). Därefter passerade tromben över (eller kanske mellan?) ett par bostadshus, som fantastiskt nog klarade sig utan skador, för att slutligen lyfta av en del av taket till ladugården.

Jag kan ana att paret som bor på gården och som är i 80-årsåldern är ganska förtvivlade. I ladugården finns inga djur, men väl en del annat som inte bör utsättas för regn och väder.

Insikt - 12 augusti

När jag tog ett pass på vallen med Pottan, efter att först ridit en av mina gröna 4-åringar, så insåg jag att den 6-åring jag ser som ganska "oborstad och vildvuxen" faktiskt har kommit en bit på väg i utvecklingen mot målet "den fulländade ridhästen".

Ska nog unna mig att suga på den karamellen ett par dagar i alla fall... 

Bild Pottan i rörelse i hagen

Dagens gobit - här i frihet


Trädgården - 11 augusti

I trädgården har det blivit en del att ta hand om:-) Just nu är det framför allt squashen som finns i obegränsad mängd. Efter att misslyckats totalt med sådden förra året fick vi i år 12 plantor i jorden, som nu trängs med ogräset och med varandra på landet.

Bild squash

Med den mängden råvara försöker man förstås använda squashen i mesta tänkbara matlagning. Det blir falsk ostkaka med squash som bas, omeletter, grytor, soppor, syltad squash för framtida behov, saftig squashkaka och squash i t ex sallad och tsatsiki istället för gurka. Tur att man har internet med alla recept man kan hitta där som inspirationskälla! Härom dagen testade jag att göra moussaka med squash istället för med aubergin:

Bild Squashmoussaka

I det lilla 10 kvadratmeters växthuset har tomaterna äntligen börjat att mogna, och en hel del paprikor är på gång på de 4 plantorna. Basilika är en favorit som jag försöker odla i växthuset varje sommar. Det känns lyxigt att verkligen kunna slösa med färsk basilika.

Bild inifrån växthuset med paprika och tomat

I år har jag sett till att göra i ordning nässelvatten att göda odlingarna med, efter att utbytet några säsonger blivit väl magert utan ordentlig gödning. Det är rätt fantastiskt att se vilken skillnad det gör. Grönskan blir verkligen frodig. Man får stå ut med stanken bara, för nässelvattnet luktar verkligen vidrigt.

Bild baljan med nässelvatten

Ett annat ogräs som jag försöker dra nytta av är mållan, som duger utmärkt som spenat. Ska man ändå rensa bort den kan man lika gärna passa på att ta vara på den.

Äpplen verkar det bli gott om i år också, på alla de olika träd som finns i trädgården, och även päronskörden ser ut att kunna bli över det normala. Bara att försöka ta tillvara på så mycket man orkar och har tid och plats för. Om nu inte rönnbärsmalen lyckats förstöra allt, förstås. 

Bovinofobi och KBT - 11 augusti

Jag har tidigare redogjort för mina svårigheter att med Pottan passera granngårdens vita Charolais-kor. Min kära ponny anser sig lida av uppenbar bovinofobi (så borde man väl kunna benämna koskräck med ett annat ord?) och det har varit full cirkus om hon bara kunnat ana sig till dessa fredliga djurs existens på andra sidan stängslet och kanske så mycket som 500m bort.

Jag har valt att försöka komma åt problemet med KBT, eller att helt enkelt utsätta damen för korna. Det har suttit hårt inne, men... kanske har min "träning" gett resultat till slut, efter att korna spökat i sådär 2 år. Det verkar som om Pottan nu väljer att passera förbi korna så snabbt som möjligt och kanske snegla lite åt dem samtidigt. Istället för att bli helt blockerad och stå som fastspikad i marken, flåsa och blåsa högljutt och vilja vända och rusa hem.

Vågar man ställa champagnen på kylning?

Höstkänning - 11 augusti

Efter en lång sommar med värme och ganska lagom med regn börjar det nu kännas höstligt ute. Härom morgonen regnade det och var riktigt ruggigt och i söndags var det regn större delen av dagen. Man blir nog tvungen att inse att det är dags att "programmera om" sig beträffande sådant som klädval.

Jag kan inte klaga på den sommar som åtminstone jag haft. Tror aldrig att vi suttit på verandan så mycket som i år, med mat och fika. Tänk så mycket god sommarmat det finns! Sallader och internationellt inspirerade rätter som gazpacho, papa a la huancaina och ceviche till exempel, och så sånt som svensk sill och potatis. Grillat? Nej, det har det inte blivit något sen grillen gick sönder för några år sedan. Men det har inte känts som det funnits något större behov av det heller.

Jag hörde mästerkockens sommarprogram i radio, där bl a skillnaden på mat och (gourmet)mat betonades. Och insåg att gourmetmat skulle vara bortkastad på mig. Jag skulle inte fatta hur exklusivt det är. Jag tycker att MIN mat är god så det räcker (okej, med reservation för de gånger man  misslyckad förstås) och är mer än nöjd med den.

Undrar om det finns någon annan som är nöjd med att ha fått vara i princip bara hemma en hel sommar? Har svårt att tro det.

Bild Rudbeckia

Blomsterprakt i trädgården just nu.

Stallkatten - 6 augusti

Vi har en katt i stallet. Ej att förväxla med den kattflock vi har hemma, för mellan stallet och hemma är avståndet så där en kilometer fågelvägen.

Bild Negrita von Drutt

Stallkatten har fått namnet Negrita von Drutt af Björksätter. Negrita pga sin svarta färg, Drutt pga sitt möderne och Björksätter av platsen där hon är född och där hon fortfarande bor.

"Druttan" kom till världen sommaren 1996, och hon är därmed 15 år och den äldsta katt jag har för närvarande. Hennes mamma kallades "Lill-Druttan" och var en sköldpaddsfärgad katt-dam som, om de uppgifter jag fått stämmer, var född i stallet någon gång omkring 1980. Hennes mamma i sin tur ska ha hetat Drutten, och trotts ha varit en hankatt tills verkligheten visade sig vara en annan.

Lill-Druttan brukade få en kull ungar  varje sommar, och då ingen brydde sig om dessa så blev de skygga och förvildade och dog eller försvann tidigt. Jag tog hand om 2 av Lill-Druttans ungar 1995, och 1996 fick hon sin sista kull, eftersom jag därefter matade henne med p-piller tills hon gick hädan år 2000.

Sista kullen bestod av två röda pojkar och Negrita. En av pojkarna, Tippen,  var liten och verkade undernärd och sjuklig, så jag fångade in honom och han blev huskatt hos mig, tillsammans med sina året äldre systrar Mirran och Mårran, som jag tidigare tagit hand om. Tyvärr försvann Tippen då han var knapp 2 år gammal. Den andra hankatten drev runt på bygden en tid men försvann ganska snart, livet är tufft för hankatter. Negrita såg jag till att få kastrerad, för vid det laget började det kännas jobbigt att ta hand om nya kattungar som kom till världen varje år.

Att fånga in denna skygga katt var ett helt företag. Efter att ha proppat igen alla hål där hon kunde smita ut, lockades hon med mat in i det fd mjölkrummet på ca 2x2m. Där hade jag sedan att göra i 45 minuter innan jag lyckades fånga in henne. Under "konvalescensen" efter ingreppet (fram tills stygnen togs) fick hon bo i mitt kök, med sina tre syskon på andra sidan väggen. Hon fann sig och skötte sig, var rumsren från första början. Sedan stygnen tagits fick hon flytta tillbaka till stallet.

"Druttan" har aldrig blivit särskilt tam, åtminstone inte så att man fått klappa på henne och ta upp henne. Men på senare år har hon blivit mycket sällskaplig på sina egna villkor. Hon uppehåller sig gärna alldeles intill oss och "pratar" mest hela tiden. Här är hon med och städar i hästhagen.

Bilder stallkatten





Andra katter hålls i regel på avstånd, hon hävdar sitt revir utan pardon. Det var något som "Misse", bortsprungen från Gårdeby våren 2004, fick erfara. Han dök upp vid stallet och sökte kontakt med oss, men blev så hårt attackerad av Druttan, så han istället fick flytta hem till oss, tills vi lyckades få kontakt med hans ägare som saknat honom mycket under hans bortavaro.

Även vår Ludde, som dristade sig att följa med mig ända fram till stallet vid ett tillfälle förra året fick göra den erfarenheten, även om han inte "tand- och klösgripligen" fick stryk. Det tillfället har jag tidigare dokumenterat här. Stryk har däremot hans syster "Lilla Hjärtat" och lillkatten Stina åkt på då de följt mig till stallet. Efter det har de sett till att hålla sig på behörigt avstånd.

"Druttan" är en suverän råttfångare, åtminstone då det passar henne själv. En egenskap som även gällde hennes gamla mor, så enögd hon var under många av sina sista år.


"Hemester" - 2 augusti

Norpar det ordet, som redan lanserats i annat medium. För det är väl en utmärkt beskrivning av Myristicas belägenhet just nu. Efter en månads bortavaro har hon tillfälligt fått komma hem till oss igen, under fodervärdens semesterresa. Hon har satts igång försiktigt under ryttare och rapporteras ha skött sig med den äran.

Här hemma blev förstås Pottan tvungen att markera att Myran numera inte är medlem i sin gamla flock. Pottans "skyddslingar" tilläts inte att få gå i närheten av sin gamla kompis. Pottan är lite väl överambitiös ibland i sin ledarroll. Men att det skulle bli spänt var väntat då den lilla Myran alltid varit en tuffing som trots sin litenhet, i såväl storlek som ålder, länge varit den som gång på gång utmanat Pottan om ledarskapet. Troligen var denna fräckhet orsak till en senskada med flera månaders konvalescens för 2 år sedan. Och vis av den erfarenheten plockade vi nu av Pottan bakskorna innan de båda släpptes ihop.
Det har ändå i stort sett gått bra idag, och förhoppningsvis kommer alla att accepptera varandra utan problem snart.



"Myran" är hemma igen.

Bild alla 4 ponnyerna

Lite närmare de övriga har blivit accepterat nu.