Midsommar - 27 juni

Bara några korta ord om min midsommarhelg, som var slapp och opretentios, helt och hållet på hemmaplan (som vanligt). Men jag är nöjd ändå!

Sambon ordnade blombukett till bordet och egenhändigt tillverkad jordgubbstårta.

Bild Midsommarfika med blommor och jordgubbstårta

I lördags letade han svamp men utan att hitta någon. det är nog för tidigt ännu, men med lite värme efter den senaste veckans dryga 100mm regn så kanske... Istället kom han hem med det här:

Bild smultron på strå

På söndagen blev det en liten ridtur med grannen Jenny och hennes 4-åring Gramur, som fick sällskap av min 4-åring "NIllsson" och mig. Roligt!

Och så har jag upptäckt att "marmeladbusken" blommar i år igen! Så det kan nog bli minst en sats rosenmarmelad i år också. Det är livskvalitet för mig!

Bild ros

Sista 4-åringen - 15 juni

Så är det då dags att fira den sista av årets 4-åringar. Myristicas ankomst till världen var den tredje av tre fölningar jag missade 2007.

Egentligen hade nog mamma Kryddan tänkt föla redan kvällen/natten innan. Jag hade en bröddeg på jäsning för att baka till sonens studentfirande dagen därpå, då grannen hörde av sig och meddelade att det  var fölning på gång. Så jag fick lämna degen till nästa dag för att fölvaka istället. Det brödet blev inte som jag tänkt mig, men det fick duga ändå...  Kryddan kände sig antagligen så störd av min närvaro i stallet, så hon bestämde sig för att knipa igen och det kom inget föl den natten.

Nästa dag fick Kryddan alltså gå ut i sin hage igen, medan jag hade fullt upp med studentexamen, först i LInköping och sedan hemmavid. Det kändes väl inte så jättelyckat, och jag slets av en inre konflikt hela dagen. På kvällen ställde grannen återigen snällt upp och tog in Kryddan, som omedelbart satte igång att föla. Hon hade uppenbarligen inte velat föla ute under dagen, men då hon till slut fick komma in var det så bråttom att det fick bli fölning på stört, trots "publlik". Jag blev larmad på telefon men hann inte till stallet innan allt redan var klart och fölungen låg i halmen.

Eftersom fölningen skedde på kvällen den 15 juni, så är första bilderna från följande dag, alltså den 16 juni.

Bild Nyristica en dag ung

Liten som en myra redan från början, och så väldigt mycket större har hon inte blivit. Namnet Myristica har dock inget med myror att göra, det är namnet på det växtsläkte dit muskot-trädet, Myristica fragrans, hör. En kryddunge måste ju ha ett "kryddigt" namn! 

Pensionär på sommarlov - 6 juni

Nu är det verkligen sommar! Ett av de säkraste sommartecknen är att lilla ponnyn Krabat, 24 år, idag har kommit till oss på "sommarlov".

Glädjen var ömsesidig då han och Pottan återsågs i hagen, medan övriga ungdomar avundsjukt fick nöja sig med att trängas på åskådarplats på andra sidan vägen.

Bild Krabat anländer till Björksätter

Hallå, här kommer jag!

Bild Pottan nosar på Krabat bakifrån

Är det verkligen samma gamla Krabat?

Bild Pottan tar ett glädjeskutt

Ja, det är det! Hurra!

Bild hästarna springer


Bild hästar i rörelseBild hästar som stannat

Dags att börja lugna ner sig lite...

Bild betande hästar

...och börja återställa energibalansen.

Ännu en 4-åring - 6 juni

För att fortsätta på temat med 4-åringarnas födelsedagar, så är det idag Stellaria som fyller år.

Efter att jag blivit blåst på föregående fölning hade jag bestämt mig för att vara på plats vid de återstående. Alltså sov jag i stallet sedan många nätter tillbaka, och passade Sparvens mamma, som gått över tiden med någon vecka, men ändå inte såg ut att vara riktigt färdig för fölning.

Någon gång vid 5 - 6-tiden på morgonen den 6 juni, då jag försiktigt försökt kolla läget, blev hästarna så otåliga så att jag släppte ut dem. Sparvens mamma Caitriona hade då bruna, genomskinliga proppar på juvret, det såg definitivt inte ut som mjölk. Så hon släpptes i sin hage med sitt sällskap Pottan, då 2 år gammal, och jag lade mig några timmar till. Så småningom steg jag upp och gjorde rent stallet, varpå jag ägnade en stund åt att grimträna Nillsson, och sedan avsåg jag att dra mig hemåt. Jag skulle bara titta till de andra hästarna innan jag gick från stallet. Pottan och Triona stod tätt intill varandra en bit ut på sitt bete. Då jag närmade mig dem hajade jag till - de hade så väldigt många ben! Det fanns en logisk förklaring, för mellan dem stod ett litet brunt föl. Triona hade blåst mig på fölningen även hon, och klarat av den på egen hand med Pottan som "jordemor".

Bild 2 hästar och ett föl

Överraskningen som fanns i hagen förmiddagen den 6 juni 2007