Häst igen - 30 maj

Vill bara nämna att jag faktiskt rider min Potta rätt frekvent, om nu någon trodde något annat. Ibland känns det till och med som det går riktigt bra, inte minst med tanke på de begränsningar jag dras med för egen del och den brist på resurser i form av t ex lämplig plats att träna på, avsaknad av möjlighet att åka iväg någon annanstans osv. Fortfarande är det bara jag som rider henne, ingen lämplig och hugad medryttare har anmält sitt intresse för att komplettera mig och mina brister. Så jag tar mig rätten att vara ganska nöjd med mig själv och min häst.

Internet vimlar annars av lyckade individer som skryter med sina framgångar på tävlingsbanorna och liknande. Det är ingen hejd på hur duktiga och märkvärdiga alla är, och hela tiden ska man överglänsa varandra. Själv spelar jag i en helt annan division, där framgång innebär helt andra saker. Men jag tar mig rätten att vara glad åt MINA obetydliga framsteg - de som ingen annan utan bara jag själv märker av och ser som betydelsefulla.

Och naturligtvis har jag inga som helst (bild)bevis på vad jag håller på med. Så den som vill kan lika gärna hävda att jag skarvar. Men jag har i alla fall försökt åstadkomma något som visar att jag faktiskt sitter på Pottan emellanåt:

Bild utsikt från hästryggen - Pottans hals och öron

Utflykt - 29 maj

Idag har sambon och jag varit på utflykt med pensionärerna i Gårdeby hembygdsförening. Ett 20-tal personer besökte och blev guidade i närbelägna Örtomta Kyrka och Ekenäs slott.

Det är ju faktiskt rätt häftigt att ha en sevärdhet som Ekenäs slott på cykelavstånd. Trots det har jag bara varit där, och då enbart på utsidan, en gång tidigare, för säkert sådär 15 år sedan. Ganska typiskt att man aldrig tar vara på sevärdheter i sin omedelbara närhet.

Örtomta kyrka har anor sådär 1000 år tillbaka, och slottet har en historia som innefattar bl a mord. Och det var förstås skillnad på folk och folk. Herrefolk och tjänstefolk alltså. Spöken lär det finnas där också.
Som avslutning avnjöts smörgåstårta.

Jag försökte få till lite foton, tyvärr utan större framgång.

Bild samling utanför Örtomta kyrka

Samling utanför Örtomta kyrka

Bild kyrksilvret

Kyrksilvret i Örtomta

Bild del av Ekenäs slott

På väg upp mot slottet. Tyvärr var slottet så stort och så inbäddat i grönska att jag inte hade möjlighet att då bild på hela slottet :-(

Samling vid slottstrappan

Samling utanför slottstrappan

Slutligen kan man konstatera att vår närvaro åtminstone är uppskattad av pensionärerna i trakten, för vi blev ombedda att följa med. Annat är det ju med de mer jämnåriga och yngre, som inte verkar vilja låtsas om ens existens. Övriga ridande på bygden t ex, fortsätter att frysa ut mig. Jag är inte fin nog för att platsa i deras fisförnäma sällskap. Det ar för övrigt idag på dagen ett år sedan jag här i bloggen slängde ut frågan om det kunde finnas någon i trakten med civilkurage nog för att gå emot utfrysarmaffian och erbjuda mig ridsällskap. Ingen har dock hört av sig, så det är uppenbarligen inte mycket bevänt med civilkuraget här ute i buskarna. Se där, nu lyckades jag komma med en pik igen! Men det är ju ändå ingen som tar åt sig, man kunde lika gärna hällt vatten på en gås.

Hört i radio - 27 maj

Bland nyhetsinslagen igår kunde man höra att anställda på myndigheter, t ex arbetsförmedlingen och försäkringskassan, ibland råkar ut för att deras "klienter" hotar med att ta livet av sig. Vad inslaget gick ut på var att dessa anställda inte hade fått utbildning i att hantera problemet.

Min egen reflektion är förstås lite annorlunda; vad är orsaken till att många ur af/fk's klientel går med såna tankar (och ibland även genomför dem)? Just det, de orimliga lagar och regler som inte godtar att sjuka faktiskt ÄR sjuka, utan anses som fullt arbetsföra, och därmed ska tvingas ut i arbete, trots att de saknar förmåga till det. Och kanske också de arbetsgivare som vägrar befatta sig med arbetshandikappade och funktionshindrade, utan att det på något sätt går att få dem fällda för diskriminering. Dessa arbetsgivare, med sin inställning och människosyn är ju också i hög grad "kompisar" med de "folkvalda" som skapat systemet. Eller sitter ibland till och med själva i den församlingen.

Så vadå, att myndighetsanställda ska lära sig hantera problemet? Det är ju vad samhället vill, att vi onyttiga och tärande varelser ska försvinna. För det är ju vad de försöker åstadkomma med sina "styrmedel".


Mer häst - 21 maj

Det föll sig så att det blev bilder på ännu en uppsutten 4-åring idag. Stellaria aka "Sparven" har också blivit förevigad med mig ovanpå. Jag känner mig egentligen väl stor och tung för denna lilla lätta ponny, men hon behöver ju komma igång och i brist på bättre alternativ får det bli den här dåliga lösningen.

Sparven är en väldigt snäll häst, om än med lite mer nerv än sin helcoola och närmast bombsäkra mamma. Mamman heter Lofty Caitriona RC 1297 och henne sålde jag, inte utan vemod, då jag bestämt mig för att sluta med aveln. Hon tränades och startade i lätta klasser i dressyr, hopp och fälttävlan under ett par år, och flyttade därefter vidare till Finland förra året.

Bildsvit Sparven rids på vallen


Hästarna - 21 maj

Våren fortskrider. Syrenerna har blommat i någon vecka nu, rekordtidigt? Och gökarna hörs frekvent i alla väderstreck. Det är inte utan att man låter en tanke gå till de andra fåglar som göken ställer till det för genom sitt "parasiterande". Naturen kan vara grym och det finns ingen rättvisa i livet...

Jag sysselsätter mig en hel del med mina hästar. Pottan rids regelbundet, även om det börjar kännas lite enahanda med vägarna som nu blivit stenhårda. Även de yngre förmågorna får sin beskärda del av hantering. Det klottras i träningsdagboken som aldrig tidigare. Och förhoppningsvis kommer någon av dem att få fara på "träningsläger" framöver.

Igår lyckades jag med att få hjälp med kameran, så det äntligen blev lite bildbevis på mina aktiviteter. Bevis på att jag försöker rida fler än bara Pottan. Här är det Corylus som får stå ut med att kånka på mig, och det har han hittills gjort utan större protester.

Bildsvit Corylus rids på vallenCorylus fyller för övrigt 4 år idag. Det är exakt 4 år sedan den morgon jag kikade över boxkanten och konstaterade att Nilla blåst mig på fölningen. Det var några dagar tidigt och jag hade inte bedömt att det var dags ännu. Det var den första av 3 fölningar som jag blev blåst på det året. Dessbättre slutade alla lyckligt:-)

Bild fölet Nillsson i farten

Idag för 4 år sedan.

Även om jag uppskattar att inte bli blöt när jag är ute, så hoppas vi på regn! Det är snustorrt i marken och det fåtal millimetrar vi har fått här på senare tid försvinner i blåsten.

Hjälpmedelsmässa - 11 maj

Idag har jag varit på en mässa om tekniska hjälpmedel som SRF Östergötland anordnade. Tekniska prylar gillar jag ju om jag bedömer att jag kan ha nytta och/eller nöje av dem. Så nu har jag för första gången sett och hållit i en iPhone. Dessa prylar ska ju faktiskt vara utrustade med vissa hjälpfunktioner som standard och det är ju inte dåligt. Dock med begränsningen att man inte kan använda både talsyntes och förstoring av skärmbild samtidigt, och det får ju ses som en brist ur mitt perspektiv. Fast det är nog tänkbart att även jag kommer att skaffa mig en sån pryl någon gång.

Något annat som visades var ett exempel på DN som taltidning i modern tappning. Där kan man få precis hela tidningens innehåll uppläst av en talsyntes. Varför finns inte alla tidningar på det viset??? Istället får man som synskadad oftast nöja sig med ett torftigt urval av en högst begränsad del av papperstidningens hela innehåll. Ett urval som man inte har någon som helst möjlighet att påverka själv. Men till fullt prenumerationspris (om man inte dessutom råkar prenumerera på pappersupplagan, i så fall slipper man punga ut med 2 hela prenumerationer för samma tidning i 2 olika format). Och för min egen del så saknar jag förstås fackpress tillgänglig i digitalt format. Tidningen Ridsport t ex är inget jag kan tillägna mig längre, inte utan stort besvär i alla fall. Man känner sig hopplöst bakom och oinformerad när man utestängs från en massa info, som "alla andra" kan ta självklar del av, men inte jag.

Är hundar tekniska? Hur som helst så förevisades ledarhundar i arbete, och även jag passade på att testa att bli ledd av en. Det gick undan ska jag säga. För att det skulle kännas så "äkta" som möjligt såg jag till att blunda så jag inte såg något alls. Trots allt ser jag fortfarande "för bra" för att ledarhund ska vara ett alternativ för mig. Och det ska jag väl vara glad för. Däremot ser jag tillräckligt pissigt för att inte kunna få till något bra foto. Hade inte kameran till hands idag, så det fick bli improviserat med mobilen. Resultatet blev därefter...

Bild förevisning av ledarhund på

Tack till SRF för en inspirerande dag! God mat bjöds det också på:-)


Det bästa med våren - 8 maj

Jag vill härmed sjunga brännässlans lov! Åtminstone så här års är den bland det bästa jag vet. Själva sinnebilden för en sann primör! Nässelsoppa är för mig gourmetmat.

Här började vi med att fira Valborg med supé bestående av nässelsoppa följd av crêpes fyllda med kantarellstuvning. Senare i veckan blev det lasagne med bl a nässlor i fyllningen och så i kväll återigen nässelsoppa.

Tänk att något som är helt gratis kan vara så delikat! Okej, det kostar på lite att ta rätt på dem, fingrarna blir lätt ömma och svidande, hur försiktig man än är. Man får ta det som en prövning, resultatet gör det ändå helt klart värt besväret.