Barmark - 28 februari

Igår blev Stellaria och Potentilla återigen ridna av Stina. Snön som vi hade för en vecka sedan försvann ganska snart, och nu var det barmark men ganska hårt på vallen efter en natt med åtskilliga minusgrader.

Båda hästarna hade utvecklats åt rätt håll och skötte sig fint. Men de fick också en rejäl genomkörare med hänsyn till utbildningsnivå och kondition, så de var nog rätt trötta efteråt.

Stellaria ("Sparven") fick några galopper utan vidare krav (fort gick det!) och så en del travarbete.

Bildsvit SparvenPottan fick jobba en hel del i galopp den här gången


Bildsvit Pottan

Dagens HWSS-uppdatering - 25 februari

Det rör på sig:-) För att göra det lite enkelt för mig, så kopierar jag helt enkelt det inlägg jag precis gjorde i HWSS-tråden på connemaraponny.ifokus:

"Lite uppdatering om läget:

HWSS-gruppen på facebook kan man nu läsa att labbet vid UC Davis nu tagit beslutet att starta fas 2 av forskningsarbetet. Det trots att de ännu inte fått in alla pengar som krävs. Men de bidrag som hittills kommit in, i kombination med att de är så optimistiska vad gäller det förväntade resultaten samt att de tydligen själva ser forskningen som så viktig, tycks avgörande för att de nu ändå sätter igång. 

Även Connemara.nu nämner det idag på svenska, och de har dessutom kontaktats av Hovslagarskolan, Hovslagarföreningen och tidningen Ridsport, som visat intresse för frågan och vill veta mer.

Men fortfarande behövs alltså donationer till den nuvarande forskningen. Bidra gärna till den insamling som connemara.nu har, eller bidra direkt via UC Davis donationssida på webben!"


Blir så trött... - 24 februari

Idag har jag varit in till arbetsförmedlingen. Fick en kallelse i brevlådan i förrgår (långt och bra varsel va?) där jag kallades med hot om att bli utan ersättning om jag uteblev. Så det var bara att ställa in annan planerad aktivitet för dagen.

Det handlade om ett informationsmöte om någon typ av praktikanställningar som planeras av Samhall för funktionshindrade. Tydligen skulle det handla om "riktiga" anställningar och inte aktivitetsstöds-ersatt gratisarbete, fick jag höra i förväg. Så lite intressant lät det trots allt.

Det hela blev en stor besvikelse, men vad kunde man egentligen vänta sig av såna myndigheter som det handlar om här? Jodå, det handlade om anställningar på ett år. För att kvalificera sig till dessa var man först tvungen att gratis delta i en tre månader lång praktik, för att visa att man "platsar" antar jag. Och vad var det för typ av arbetsuppgifter? Jo, sedvanliga, totalt intelligensbefriade sysslor av typen packa godis eller trappstädning. Varför ska man som funktionshindrad behöva stå ut med denna förnedring??? Jag ser inte ner på exempelvis mentalt funktionshindrade, jag anser att alla grupper oavsett om man "fungerar" eller inte ska bemötas med respekt. Men varför dras alla funktionshindrade över en kam och klassas per definition som förståndshandikappade???

Det fanns mötesdeltagare som uppgav att de redan idag praktiserar 8 timmar per dag, och undrade då om de trots det var tvungna att först genomföra den 3 månader långa praktiken för att sedan eventuellt få bli "anställda" i projektet. Svaret var att det måste de göra. Hur fyrkantigt som helst således. Vi, som pga de styrandes politik kommit att bli det här samhällets avskräde, ska snällt stå med mössan i hand och försynt be om chansen att få en årslång anställning (och till vilken lön, skulle jag vilja veta) oavsett vad vi har för bakgrund, erfarenheter eller meriter sedan tidigare, och helt oavsett vilket funktionshinder vi drabbats av. Det framgår tydligt att det här egentligen inte alls är till för att varaktigt hjälpa en utsatt grupp på arbetsmarknaden. Det är nog troligen ett försök att ytterligare frisera regeringens, i sina egna ögon, fina statistik. För på radion idag har man kunnat höra hur andelen arbetslösa som "står långt från arbetsmarknaden", alltså den grupp dit vi ej fungerande räknas, har ökat till 60% av alla arbetslösa.

Jag har just nu en plats där jag arbetsprövar, med vettiga uppgifter som jag gott skulle kunna tänka mig att fortsätta med, problemet är bara att det inte kan leda till något jobb för mig där. Och för ett och ett halvt år sedan var jag beredd, ja till och med mycket intresserad av, att ta en praktikplats som gratisdarbetande på arbetsförmedlingen med arbetsuppgifter som skulle passat mig mycket bra. Men den gången dög jag inte, och skälet var väl högst sannolikt mitt funktionshinder, även om de ansvariga aldrig skulle erkänt det. Så VARFÖR, VARFÖR, VARFÖR ska vi funktionshindrade behöva stå ut med att hålla tillgodo med skitsysselsättningar som vi kanske är klart överkvalificerade för, och som inte ger oss den minsta utveckling, bara för att vi ses som så totalt värdelösa av alla som haft turen att fungera klanderfritt enligt samhällets normer? Invalid betyder ju faktiskt värdelös, och det är så vi betraktas av "de andra".

Så tack snälla, snälla farbror Reinfeldt för att du har räddat oss från det förfärliga utanförskapet. För enligt ditt sätt att se så är vi tydligen inne i värmen nu. Men jag fattar nog att det egentligen bara handlar om att vi inte ska ha några bidrag längre, som så hårt skulle belasta dina väljare, som inte är utstötta ur samhället utan har gjort sig förtjänta av alla jobbskatteavdrag som vi andra oduglingar ska behöva finansiera åt er vare sig vi kan eller inte. Och vi får då sannerligen inte själva någon del av dem. Och så länge som den stora majoriteten kan dra nytta av dina jobbskatteavdrag så lär du nog sitta säker på ditt jobb också. Med resultat att klyftorna mellan de som har och de som är utstötta bara ökar än mer. Men det är ju så det ska vara i ert "sköt dig själv och skit i andra"-samhälle.

HWSS uppdatering - 22 februari

Inget revolutjionerande har väl hänt på sistone, men vill nämna ett par saker.

HWSS-gruppen på facebook kan man läsa att ett team eldsjälar i Nya Zeeland använt helgen till att samla in blodprover från större delen av landets lilla population av connemaror, för forskningen om HWSS! Visst kan man kanske ana att ett visst egenintresse hos viss initierad entusiast, men rätt häftigt är det ändå att stora delar av en nations connemara-ägare så mangrant sluter upp då det gäller. Heja Nya Zeeland!

Därtill har HWSS-bloggen uppdaterats med en berättelse om ett fall, illustrerat med foton. Den här gången handlar det om en tysk connemara med HWSS. Nämnas kan i sammanhanget att åtminstone en av Tysklands connemaraföreningar nu nämnt HWSS i sitt nyhetsbrev och därtill dragit igång en insamling till forskningen. Heja Tyskland!

Därmed är det slut på heja-ropen för idag. Folket i Svenska Connemarasällskapet fortsätter att vara helt tysta. Och de tycks tyvärr vara i gott sällskap, det gäller fortfarande en stor majoritet av Connemara-uppfödande länders avelsföreningar. Däribland länder där det finns tydliga indikationer på att de bör ha haft gott om fall, historiskt och i nutid. Vad gäller SCS så vet jag att flera personer i toppen av föreningen haft egna erfarenheter av HWSS, så det går inte att bortförklara tystnaden med att de inte hört talas om problemet tidigare. Man undrar vad de ägnar sig åt på sina möten. Sitter de kanske och uppmanar varandra "får vi be om största möjliga tysssstnaaad..."?

Jag ska sluta att tjata om hur SCS fortsätter att tro att det här kan sopas under mattan i all evighet. För min del spelar det ingen större roll längre, för den som vill veta sanningen finns tillräckligt med information och inte minst, vetenskapliga fakta, på annat håll än från rasföreningarnas kanaler. Vad som är så trist är att SCS tycks ha en stor fan club med trogna supporters, som tycks svälja´allt som kommer från föreningen och försvarar agerandet med näbbar och klor. Och det bidrar väl mest bara till att vi får vänta än längre på resultaten av genforskningen.

Men från och med nu tänker jag inte längre ta upp det faktum att SCS m fl föreningar låtsas ovetande och struntar i att agera. Det är bara att inse att det tydligen ska vara normaltillståndet. Nu kommer jag bara att återkomma till den saken om det sker några förändringar där. 

Snö och sol - 20 februari

Idag har Stina varit ute hos mig och suttit på ett par av hästarna. Först ut kom Stellaria ("Sparven").

Bildsvit SparvenDärefter fick Pottan sig en genomkörare.

Bildsvit Pottan
Vädret var fint, sol och inte för kallt. Underlaget på vallen fungerade skapligt, även om det förstås var lite jobbigt med snön för hästarna.

Det finns en hel del att jobba på. Men det visste jag ju:-) Och det gör det ju för övrigt alltid.


Arbetsmarknadspolitiken - 18 februari

En viss statsminister har ju uttalat sig om att vi borde arbeta vida längre än till nuvarande pensionsålder. Jag skulle bara vilja veta hur vi som inte är välkomna i arbetslivet ska göra då. Det krävs att vi ska jobba, men samtidigt vill ingen arbetsgivare veta av oss. I nuläget är det massor med folk som saknar jobb för det verkar helt enkelt inte finnas jobb åt alla. Vore det inte bättre att se till att de som är i "arbetsför ålder" får chansen att försörja sig som det krävs av dem, innan man slänger ur sig att de som är priviligierade och har sin försörjning ska jobba ännu mer?

Nu är det ett tag sedan jag skrev något om min situation och relation till "arbetslivet". Efter sådär 2,5 år då varken arbetsförmedlingen eller jag själv lyckats uppbringa någon som varit beredd att ge mig arbetsprövning (ja, jag dög ju inte som gratis arbetskraft ens åt af) så blev jag ivägskickad till ett företag i Jobbcoachingbranschen i höstas. Där var vi en mindre grupp av mer eller mindre funktionshindrade damer, som skulle delta i en "jobbsökarkurs". "Inte en kurs till" stönade några av deltagarna, som var betydligt mer erfarna på området än jag själv, som faktiskt dittills klarat mig från sådan "dagisverksamhet". Överlag fick jag känslan att de andra i gruppen var mycket kompetenta inom sina respektive områden, men trots det hade de av olika anledningar blivit av med sina tidigare jobb, utan att kunna få tag i något nytt.

Det blev alltså till att lära sig skriva cv, personliga brev och marknadsföra sig själv som supermänniska. Vad är det för vits med att behöva känna sig tvungen att ljuga eller överdriva om sig själv och påstå att man besitter en massa egenskaper som man inte har? Varför duger man inte som man är? För mig ter det sig oerhört patetiskt att läsa hur folk lägger ut om sig själva i exempel på ansökningsbrev, eller skarvar vid anställnigsintervjuer. Klara exempel på ett alltmer hårdnande samhälle där inga svagheter tillåts.

För min del är jag ju beroende av särskilt datorstöd för att kunna använda dator. Jag hade meddelat min nya handläggare på af (vilken i ordningen har jag tappat räkningen på) vilken programvara jag behövde redan innan kursstart, men det visade sig att inget hände och handledaren gick inte att få kontakt med trots upprepade försök. Då jag ändå visste vilken person på af som rustar arbets- och praktikplatser för såna som jag, så tog jag till slut kontakten själv, och då började det hända saker snabbt. En udda person som klart avviker från den bild jag annars har av af:s folk som ineffektiva typer som aldrig får något vettigt gjort.

Säga vad man vill om "jobbkursen", men där lyckades de ganska snabbt hitta en plats åt mig att arbetspröva på. Något som alltså af inte klarat av på närmare 3 år. Så nu sitter jag vid datorn hos en enmansföretagare i ett närbeläget samhälle ca 3 halvdagar per vecka. Även här agerade teknikern från af:s synlag föredömligt och såg till att jag fick de hjälpmedel jag behöver. Då finns det andra som har det betydligt sämre ställt, det har jag kunnat läsa om här. Personalen på af plockar då sannerligen inte många poäng hos mig, med enstaka undantag då.

Visst är jag glad över den "praktikplats" jag äntligen lyckats få till slut. Problemet är bara att jag tror inte att det hjälper mig att få ett riktigt jobb, inte ens ett jobb delvis lönebidragsfinansierat, som väl måste ses som en förutsättning för min del. Det känns som jag för evigt kommer att bli kvar i min moment 22-situation. Och jag ser med fasa fas 3 komma allt närmare...

Tänk vilken tur det är för alla som sysselsätts av oss värdelösa individer på samhällets soptipp. Arbetsförmedlare, jobbcoacher, fas 3-anordnare och många andra i jobb-karusellen. Vilken tur för dessa att vi finns och ger dem jobb. Men när det inte finns några jobb åt oss, eller inte finns några som vill anställa oss, så är det hela i alla fall bara ett spel för gallerierna. Hur länge ska det här få fortsätta? Hur mycket värre ska det komma att bli? Klyftorna i samhället bara ökar!


Se HWSS live! - 14 februari

Nätverket connemara.nu har tagit initiativet till en clinic med fokus på HWSS. Man kommer bl a att få se en livs levande Connemara drabbad av HWSS och därtill ytterligare programpunkter. Behållningen från evenemanget kommer oavkortat att gå till HWSS-forskningen.

Ett mycket lovvärt initiativ tycker förstås jag. Hoppas ni blir många som sluter upp i Västergötland den 10 mars.

Mer info på connemara.nu.

Kyla - 5 februari

Har det inte varit mycket till vinter tidigare, så kom den med besked sista veckan, åtminstone vad temperaturerna beträffar. Natten till idag  var rekordkall med -22ºC. Innan dess var det väl egentligen inte värre än neråt -15 som kallast, men det räcker till det med för min del. Fullt legitimt att lägga verksamheten i malpåse vid sådana temperaturer anser jag.

Katterna har mest föredragit stugvärmen och hästarna har vi kunnat ge ett extra mellanmål ute de alrra kallaste dagarna, då det tur nog varit "hemmadagar" för oss. Stallet fungerar efter principen innetemperatur = utetemperatur, så man funderar ju lite över hur hästarna har det då det blir så kallt. En hel del tid går åt till att tina upp frusna vattenkranar och rör samt avisa hinkar. Men med tanke på de båda senaste vintrarna har det trots allt varit lindrigt hittills i år. Och så måste förstås småfåglarna ute ha sitt, men det gäller ju alltid på vintern, oavsett temperaturer.

En tanke går också till alla som fryser på andra håll i världen just nu, med så otroligt många som frusit ihjäl söder- och österut...