HWSS-uppdatering - 29 december

I det senaste inlägget på HWSS-bloggen antyds att gentestet vi väntar på snart kan vara färdigt. I väntan på det får man ta del av bloggens besöksstatistik. Där framgår bland annat att många besök kommit via det svenska forumet connemaraponny.ifokus.se. Ganska roligt att få belägg för att mitt kampanjande för frågan på det forumet gett visst resultat genom att det klickats på de länkar jag lagt ut där. Visserligen försvann ju huvudtråden om HWSS från forumet genom att någon/några "röstade bort" tråden tidigare i år, men budskapet har förhoppningsvis gått fram innan så skedde.

 

Träffarna från Irland lyser däremot än så länge med sin frånvaro. Vad det nu kan bero på. Det officiella Connemara-Irland har ju hittills inte velat låtsas om att HWSS skulle existera, men i och med att kännedomen om HWSS sprider sig bland "vanliga" irländska connemarauppfödare och med ett gentest färdigt och lanserat lär CPBS (Connemara Pony Breeders Society) inte kunna avfärda problemet längre kan man tycka.

 

Fått upp ögonen för HWSS tycks i alla fall SCS sent omsider gjort. I Connemara-nytt i höstas framhölls att SCSs representant lyft frågan på ICCPS-mötet i Clifden. Och det får man väl se som lovvärt även om det kunde gjorts betydligt tidigare. Enligt rapporter från personer som var på plats vid mötet i Clifden stämde innehållet i vad SCS föredrog i frågan mycket väl överens med vad connemara.nu inför samma möte uppmanat SCS att ta upp. Så det finns väl skäl att tro att SCS trots allt tagit intryck av den uppmaningen, oavsett vad det "officiella Connemara-Sverige" utåt sett anser om connemara.nu.


Svensk Connemara-historia - 1 december

Connemara.nu har i ett inlägg här om dagen uppmärksammat en "golden cross" i svensk connemara-avel. Jag uppmärksammar den artikeln här eftersom jag ju själv hade ett av de 13 syskonen efter Slieve Dara RC 2 och Keehaune Belle RC 10. Min Brantshammar Ballerina utmärkte sig väl aldrig särskilt, men flera helsyskon gjorde det i desto högre grad.

 

Ballerina blev hur som helst 30 år och är den häst jag haft längst tid, i uppemot 29 år. Ballerina var given flockledare in i det sista och även om jag inte har några ättlingar kvar efter henne så har Corylus den första av hingstbröderna, Brantshammar Joyce i fjärde led. Detsamma gäller förstås "Nisses" halvsyster Myristica, som dessutom har Brantshammar Korak som morfar.

 

 

 

Här ses Ballerina, 28 år gammal, ta sig en galopp i hagen på jakt efter ettåringarna hon var barnvakt åt, som sprungit i förväg.
Ytterligare några bilder på föräldrar och syskon kan ses i Ballerinas släktalbum.