Mitt nya vardagsrum - 16 september

Sadelkammaren börjar äntligen kännas färdig. Det mesta av sadel- träns- och täckeshängare är på plats, ett skåp ställdes in i somras, och i förra veckan kom jag till slut iväg till stan, där jag fick hjälp av en person från Frivilligcentralen (hjälparen i nöden när samhället/beslutsfattarna nu anser att gruppen synskadade inte ska ha någon rätt till ledsagning enligt LSS - vi anses tydligen vara i skick att klara av att uträtta ärenden mm utan någon som helst hjälp!) att gå i affärer. Resultatet blev bl a ett par fynd i form av en begagnad soffa på Myrorna och en dito liten byrå på Erikshjälpen, för 150:- stycket. Pjäserna hämtades hem med hjälp av sambon dagen efter. Och det är ju även sambon jag kan tacka för sadelkammaren, som jag hoppas ska fungera som en ypperlig kombination av förvaringsutrymme, fikarum och värmestuga.

 

Känner mig helt enkelt MYCKET NÖJD! :-)

 

 

 

 

 


Crafty - 16 september

I HWSS-bloggen och på facebook läser jag idag om "Crafty", eller Rosewood Witchcraft. Crafty föddes för 2 år sedan och hennes uppfödare hade verkligen sett fram emot det fölet, som var resultatet av en "drömparning" i uppfödarens ögon.

 

Tyvärr visade det sig snart att Crafty var drabbad av HWSS, ett tillstånd som då var helt okänt för uppfödaren och övriga "närmast sörjande". Efter att ha försökt ta hand om Craftys hovar sedan man insåg problemet, har ägaren nu tagit beslutet att låta Crafty få somna in för gott. Trots idoga försök att ge ponnyn ett drägligt liv känner man att det inte går längre.

 

Crafty blev känd som den ponny som gav HWSS ett ansikte. Hon var den första ponny med HWSS som visades upp för veterinärerna vid UC Davis i Californien, och att hon visades där bidrog säkert till att forskningen på HWSS kom igång.

 

Det är förstås bedrövligt att få veta att ännu en häst måste avlivas pga HWSS. Och, som det också skrivs i blogginlägget, fortfarande fortsätter många i Connemaraponny-samfundet, inte minst bland Irländarna, att förneka att HWSS existerar. Men oavsett vad Connemarafolket anser så är forskningen nu snart i mål. Vi kommer inom en överskådlig framtid att ha möjlighet att testa om avelsdjuren bär på HWSS-gener, och därigenom ska inga föl med HWSS längre behöva födas, förutsatt att man undviker att para två anlagsbärare.


Tillbaka hemma - 1 september

Årets sommaräventyr är slut för Pottan och Myran. I förrgår kom de hem och återförenades med Nillsson och Sparven. Återförennigen gick lugnt och avspänt till.
 
Anna och Christel, som ridit dem i sommar säger sig vara nöjda. Pottan har till och med fått flera personer att säga sig vara intresserade av att köpa henne. Så synd att det inte är Pottis som är till salu, men hon har ju alltid. åtminstone sedan den dag då jag miste hennes äldre syster som 3-åring. varit min speciella stjärna, som jag bestämt mig för att ha kvar så länge som det fungerar. Men jag har ju fortfarande två andra fina ponny-tjejer som önskar sig nya kompisar och ryttare. Det är bara att höra av sig om Sparven och Myran! Därtill delar jag gärna Pottan och Nillsson med hugade medryttare.
 
Det blev en premiärtur med Pottan igår, och vi hade inga större problem att "hitta" varandra. Bara att se fram emot flera arbetspass och ridturer :)
 
 
Fridfullt i hagen i förmiddags