Färgväxlare - 23 april

Lilla Sparven (Stellaria) har mörknat betydligt då hon fällt vinterpälsen. I vanliga fall är hon tydligt brun, men har nu varit nästan svart en period. Jag passade på att dokumentera fenomenet :)
 
 

Snyggt jobbat! - 22 april

I söndags, 19 april, var det tävlingsdags för Nillsson (Corylus i fomella samanhang). På lokal tävling på skogslotten startade duktiga Ida honom i LC och LB dressyr och placeringarna hade inte kunnat bli bättre. 2 blågula rosetter fick de med sig hem!
 
Det var första riktiga tävlingen för i år, även om de visserligen ridit en pay and jump tidigare. Där ska det också ha gått bra.
 
Vi räknar med att Corylus snart kommer att annnseras till salu.
 
 
 
 

Äntligen! - 14 april

Den rubriken använde jag för nästan exakt ett år sedan. Då handlade inlägget om att HWSD-mutationen blivit identifierad. Och jag och flera med mig räknade väl med att nu får de envisa "nej-sägarna" ge sig en gång för alla. Men så skedde ju inte alls, det har gått att läsa här och på andra ställen många gånger om. Inte heller lanseringen av det kommersiella testet hade någon effekt på de mest hårdnackade motståndarna - så länge ingen granskad och godkänd vetenskaplig artikel redovisats ansågs fortfarande inga bevis föreligga.
 
Igår kom den så äntligen. Vem som helst har nu möjlighet att läsa artikeln här. Kommer den att accepteras av alla som det bevis man hittills saknat nu? Det återstår att se, jag har blivit luttrad under den process som pågått under alla dessa år nu. En och annan kommentar på facebook ger också stöd för mina farhågor. Jag hoppas ändå att den stora massan inser och accepterar verkligheten i den mån man inte redan gjort det. Att det alltid kommer att finnas en eller annan individ som för evigt kommer att hävda att jorden är platt kommer vi nog aldrig helt ifrån.
 
I övrigt kan väl nämnas att det möte som hölls i Clifden vad jag kunnat förstå var lyckat, med undantag för "web-castingen". Man hade inte tekniken på sin sida. Detsamma gällde ett uppföljande möte på samma tema i Nord-Irland några dagar senare. Nu är förhoppningen att det blir tredje gången gillt. Ett webbmöte planeras till kommande helg, sen lördagkväll svensk tid. Ett begränsat antal deltagare kan ges möjlighet att ansluta och förmodligen är det "först till kvarn" som gäller. Intresseanmälan görs till CPRG, kontaktuppgifter hittar man på deras hemsida. Jag, som fått chansen till lite förhandsinfo om innehållet, tror att väldigt många skulle finna resultaten av de härstamningsanalyser som gjorts intressanta. Många namn på historiska hingstar som lär ha varit anlgsbärare redovisas. Man kan bara hoppas att presentationen kommer att bli tillgänglig för allmänheten på internet så småningom.
 
Bara att säga tack och grattis till alla som på olika sätt bidragit till den här otroliga framgången! Och glädjas över den! Vi har passerat en mycket viktig milstolpe i Connemara-ponnyns historia, även om vissa tyvärr inte verkar vilja inse det, utan antagligen fortfarande skulle föredragit att Connemaror med dåliga hovar hade förblivit okänt för en stor majoritet och en väl förborgad och smutsig hemlighet för en exklusiv minoritet. Och av den anledningen gissar jag att det här inte blir mitt sista inlägg här om HWSD.

Utmärkt video - 9 april

En mycket välgjord och informativ video om HWSD har lagts ut på webben. Den är gjord i Australien och speakertexten är således på engelska, vilket är tråkigt för den som inte behärskar språket så bra kanske. Men även om så är fallet, se den ändå. Lid och sörj med ponnyn och dess ägare och andra berörda som gjort stora ansträngningar med magert resultat, men gläds samtidigt åt att vi nu kommit så långt att vi har en lösing på problemet. En lösning som innebär att inga fler hästar ska behöva drabbas av HWSD.