Uppsnappat om HWSD - 13 juli

Datorn är väl inte det som tagit upp så väldigt mycket av min tid på sistone. Ibland känns det som cyberspace och det som händer där kan kvitta, och hur som helst har jag inte känt för att prioritera att göra några markanta avtryck för egen del.

 

Ska dock notera lite av vad andra redan gjort för ett bra tag sedan i HWSD-flödet. En händelse värd att notera är att CPRG lagt upp ett eget konto på youtube, där man ges möjlighet att se flera filmklipp. Det handlar om Carrie Finnos och Ray Knightleys föreläsningar i Clifden för snart ett år sedan samt Sheila Ramsays analys av hur HWSD-anlaget tycks ha spritts i rasen sedan lång tid tillbaka, grundad på härstamningarna hos de anlagsbärare vi känner till idag.

 

En annan händelse väl värd att notera är att franska Syndicat Linaro, som tillhandahåller sperma från bl a 6 connemararhingstar, har låtit HWSD-testa och redovisat resultaten för dessa hingstar. Två av de sex visade sig vara bärare, och åtminstone en av dessa kände vi till sedan tidigare genom resultat av testade avkommor. Syndicat Linaros agerande måste betraktas som föredömligt, inte minst mot bakgrund av det motstånd som fortfarande tycks råda i såväl franska avelsföreningen som i ytterligare länder, mot att ta tag i problemet, som vid det här laget inte borde behöva vara det problem man fortsätter att göra det till genom att sopa det under mattan. Läs mer i inlägget Vägvisare på connemara.nu, där man även funderar över hur Svenska Connemarasällskapet så här långt valt att redovisa hingstarnas HWSD-status.

 

På facebook har man kunnat läsa att en del franska connemaror trots allt testats, och utan att några identiteter röjts har det visat sig att man hittat flera såväl enkla anlagsbärare som ponnyer med dubbla HWSD-anlag. En tydlig fingervisning om att anlaget finns och är spritt även i Frankrike, liksom vi vet att det är i de andra numerärt stora länderna Irland och Storbrittannien, trots att testandet hittills tycks fortsätta vara förhållandevis blygsamt i dessa länder. Här kan det vara läge att tipsa om ett annat inlägg på connemara.nu, Testar testet. Jag avstår från att själv kommentera det närmare, vore det inte på allvar (vilket man väl trots allt får förmoda att det måste vara) skulle det väl närmast se ut som ett stort skämt.

 

Slutligen tycks det vara så att det irländska genetiklaboratoriet Weatherbys nu erbjuder HWSD-test till ett pris som är jämförbart med VGL i USA. Inget fel i det, men bland de som är engagerade i frågan har farhågor uttryckts om hur det blir med statistik över testresultat. Hittills har VGL redovisat statistik över frekvens testade anlagsbärare och det även fördelat på länder proverna sänts från. Statistik som måste ses som intressant och värdefull att ha tillgång till. Hur kommer Weatherbys och ev andra laboratorier som kan tänkas erbjuda HWSD-test i framtiden att ställa sig till frågan om öppet redovisad statistik?