Crafty - 16 september

I HWSS-bloggen och på facebook läser jag idag om "Crafty", eller Rosewood Witchcraft. Crafty föddes för 2 år sedan och hennes uppfödare hade verkligen sett fram emot det fölet, som var resultatet av en "drömparning" i uppfödarens ögon.

 

Tyvärr visade det sig snart att Crafty var drabbad av HWSS, ett tillstånd som då var helt okänt för uppfödaren och övriga "närmast sörjande". Efter att ha försökt ta hand om Craftys hovar sedan man insåg problemet, har ägaren nu tagit beslutet att låta Crafty få somna in för gott. Trots idoga försök att ge ponnyn ett drägligt liv känner man att det inte går längre.

 

Crafty blev känd som den ponny som gav HWSS ett ansikte. Hon var den första ponny med HWSS som visades upp för veterinärerna vid UC Davis i Californien, och att hon visades där bidrog säkert till att forskningen på HWSS kom igång.

 

Det är förstås bedrövligt att få veta att ännu en häst måste avlivas pga HWSS. Och, som det också skrivs i blogginlägget, fortfarande fortsätter många i Connemaraponny-samfundet, inte minst bland Irländarna, att förneka att HWSS existerar. Men oavsett vad Connemarafolket anser så är forskningen nu snart i mål. Vi kommer inom en överskådlig framtid att ha möjlighet att testa om avelsdjuren bär på HWSS-gener, och därigenom ska inga föl med HWSS längre behöva födas, förutsatt att man undviker att para två anlagsbärare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback