HWSS-uppdatering - 12 juli

Även om det kan ha verkat vara rätt tyst på HWSS-fronten så fortgår forskningen i det tysta. Connemara.nu har kommit med en intressant uppdatering i ett läsvärt inlägg.

 

Förutom information om HWSS så nämns i inlägget att man inom New Forest-rasen hittat en gen som orsakar myotoni, och de har nu börjat testa sina hingstar för anlaget. Och flera exempel finns ju på olika genetiska defekter som ofta förknippas med speciella hästraser, där man kunnat kartlägga var i arvsmassan de skadliga anlagen finns, och sedan börjat testa avelsdjuren med avsikt att undvika att nya föl ska födas med defekterna. Med den kunskap och teknologi som finns idag är det inget märkvärdigt. Visst har det varit "stormigt" många gånger i en del rasföreningar, när folk inte verkat vilja veta och ta till sig fakta. Men som regel har det lugnat ner sig då det blivit rutin att testa djuren.

 

Därtill kan jag inte låta bli att känna att det verkar som New Forest-folket hanterat sitt problem med ärftlig myotoni på ett helt annat sätt än hur HWSS-problemet hanterats i Connemara-kretsar... Bara att gratulera NF-världen till att de verkar agera ansvarsfullt, moget och rationellt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback