Heja Tyskland! - 4 februari

Tyska Connemara-ägare tycks vara av den engagerade sorten då det gäller intresset för HWSS. Eller är det bara så att en engagerad privatperson lyckats bättre med "missionen" i Tyskland än vad gäller engagerade personer i övriga europeiska Connemara-länder?

 

Hur som helst så kan man på hemsidan för Connemara Pony Vereinigung e.V. läsa att prover från inte mindre än 184 tyska connemaror sänts till UC Davis för att ingå i HWSS-forskningen. Bland dessa 184 ponnyer misstänks 8 individer ha HWSS. Och det mest tänkvärda är att dessa 8 ponnyer härstammar från inte mindre än 15 olika föräldradjur.

 

Dessa siffror borde ge en fingervisning om hur spridd genen kan vara i populationen. Att den antagligen inte är en isolerad företeelse som finns i någon enstaka smal blodslinje.

 

Intressant är också att se ett stort intresse från hingstägarnas sida. Mer än hälften av hingstarna i 2012 års hingstkatalog har bidragit med prover.

 

Det känns bra att se att åtminstone Tyskland vågar ta tag i problemet, och att det får den plats det nu fått på föreningens hemsida. För det verkar sannerligen inte vara fallet i övriga europeiska Connemarasällskap, där det mest ser ut som man fortsätter att sticka huvudet i sanden och inte vilja veta vad man trots allt egentligen redan vet.

 

Uppgifter talar för att vi ska kunna se ett kommersiellt test innan det här året är slut. Och det känns onekligen fantastiskt, något jag sett fram emot i sådär 16 år nu, men länge trodde var omöjligt att uppnå i praktiken.
Jag väntar med spänning på att se avelsföreningarnas reaktion när testet väl är ett faktum. Kommer de att fortsätta förneka och ignorera problemet även då? För den nu rådande strategin "det finns inga vetenskapliga bevis, vi väntar tills vi ser sådana" måste ses som förlegad sedan mer än ett år tillbaka. Redan i januari förra året kom de första preliminära resultaten av den genomscanning som genomförs vid UC Davis, och den visade entydigt på att HWSS är en ärftlig defekt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback