LSS på tapeten - 27 januari
LSS fyller tydligen 20 år i år, och i morse kunde man i radions P1-morgon höra ett par inslag om det. Många kommuner har ju på senare år valt att tolka lagen som de själva vill, vilket fått till resultat att åtminstone gruppen synskadade många gånger inte ges rätt till ledsagning enligt LSS. I ett inslag kan man höra en blind kvinna berätta om hur ledsagningen förändrade hennes liv då hon fick den 1994, men att den nu dragits in för henne trots att hon är lika blind idag som för 20 år sedan.
Kommunerna gör som sagt olika tolkningar, vilket innebär att t ex synskadade har rätt till ledsagning i vissa kommuner men inte i andra. Det har till och med förekommit att brukare fått sin rätt till ledsagning försämrad då de flyttat från en kommundel till en annan.
Barn- och äldreminister Maria Larsson (kd), som är den minister som har ansvaret för LSS på sitt bord, uttalade sig i radion i morse och hävdade ungefär så här, att "eftersom kostnaderna för LSS från 2006 till 2012 ökat från 28 till 39 miljarder, så har inga försämringar skett".
Att tillämpningen av LSS är rättsosäker är i alla fall välkänt för de flesta som kommit i närkontakt med den. I Norrköpings kommun har ju synskadade inte alls rätt till LSS-insatser. Även om undantag lär ha gjorts för enstaka personer med osedvanligt vassa armbågar och välsmort munläder. Tala om praktexempel på rättsosäkerhet...