Ny HWSD-statistik släppt - 7 oktober

Det har kommit ännu en laddning med statistik från VGL i Californien, där tagelprover testas för att fastställa HWSD-status hos våra connemaror. Resultaten kan man ta del av bl a på CPRG-bloggen. Även connemara.nu nämner detta.

 

Noteras kan att andelen anlagsbärare från vissa länder, bl a Sverige är hög bland de connemaror som tillkommit det senaste halvåret. På facebook har det framförts en tänkbar förklaring till dessa höga siffror. Den går ut på att många uppfödare avstår från att testa de föl vilkas båda föräldrar redan är kända som icke anlagsbärare, och väljer att enbart låta testa föl som har en anlagsbärande förälder. Detta förfarande skulle då snedvrida statistiken mot en högre andel anlagsbärare. Och det är ju en rimlig slutsats.

 

Utöver ovan nämnda fenomen är det ju också så att HWSD-testet nu erbjuds av flera laboratorier än VGL, och att vi i alla fall i nuläget inte har någon som helst statistik från dessa lab. Ytterligare en faktor som gör statistiken mycket osäker.

 

Min högst egna slutsats blir att vi, oavsett hur säker statistiken är, nu kan skatta oss lyckliga över att i testet ha ett verktyg som i praktiken innebär att problemet bör kunna vara "ur världen" för connemarornas del. Nu handlar det bara om att kännedomen och kunskapen om HWSD sprids till och accepteras av alla berörda. Att sen nörden i mig väldigt gärna skulle sett en säker siffra på i vilken grad mutationen förekommer i populationen, är ju inte det viktigaste i sammanhanget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback