Sommaren som var - 24 augusti

Sommaren är nästan slut och det är länge sedan här var någon uppdatering av mer vardaglig karaktär. En ganska blöt sommar har det ju varit överallt i landet, men jag ska väl trots allt inte klaga alltför mycket för egen del, värre kunde det varit. Men höbärgningen fick delas upp på 3 tillfällen utspridda över en månad. Det första lassen kördes in på midsommarafton, sedan blev det ett uppehåll på ett par veckor innan det blev väder att bärga ytterligare några lass, och det sista höet slogs av och kördes in mot slutet av juli.

9 juli hade vi ärende till stan på kvällen och på hemväg mötte vi ett åskväder som hette duga. Slagregn och översvämmade vägar och väl hemma var telefonlinjen utslagen och elen hade tappat en eller flera faser. Fantastiskt nog kom telefonen tillbaka efter bara något dygn, vi hade vid felanmälan fått veta att det antagligen skulle ta en vecka eller mer att fixa den. Dock visade det sig att enda knapptelefonen med vidhängande förlängningssladd inte överlevt åskans härjningar, så det blev att införskaffa nytt. Och då vi till slut också fått elen fixad (för det krävdes byte av den lokala transformatorn, och turligt nog lyckades vi och våra grannar få den sista de hade i lager) kunde vi konstatera att inte heller tvättmaskinen överlevt åskvädret. Dessbättre hade datorutrustning och diverse annat varit urdraget, det är standard att göra här sommartid, åtminstone om man ger sig iväg hemifrån en dag då väderprognosen hotar med åska.

Stackars sambon skulle kolla elskåpet som står utomhus, för att se om elfelet kanske hade sin orsak där. Det gick inte så bra, för där hade getingarna byggt ett rejält bo. Getingar har det varit gott om lite varstans i sommar, även i jorden och gödselhögarna.
Nu är det spannmålsskörd som gäller mellan regnskurarna. Får se om det går att få reda på lite halm eller om den ska regna bort.

Hästarna har hållits igång ganska skapligt under sommaren. Ibland har man fått försöka pricka in uppehållen mellan skurarna, och insekterna, främst bromsar och blinningar som är svåra att bekämpa, har förstås varit en plåga i vanlig ordning.

Vår trädgård har varit lika eftersatt som någonsin. Tur man inte har grannar som klagar på det åtminstone. Vi har i vanlig ordning försökt odla lite matnyttigt men det har gett dålig utdelning. Squashen, som brukar växa så det knakar har inte velat alls i år. Inte en enda planta har tagit sig. En omgång dill såddes, och den spred vildsvinen omkring i landet på ett tidigt stadium. Dessbättre tog den sig skapligt ändå så småningom, bara inte på samma plats som den såtts. I växthuset börjar vi nu sent omsider kunna skörda lite tomater, paprika och basilika. Och that's it ungefär... Men vi väntar ändå på en äppelskörd som ser lovande ut. Och det trots att det var gott om äpplen även i fjol. För äpplena verkar ju ofta vilja ha ett viloår om det varit ett bra år.

Och svamp, inte att förglömma, åtminstone kantareller har det varit gott om i år också, även om det inte synts till så mycket annan svamp, inte ännu i alla fall.

Nu är det bara hösten och så småningom vintern man har att se fram emot. Hoppas på en lång, mild och lagom torr höst, med möjlighet att ta tillvara den allt minskande mängden ljusa timmar.

Inte har jag mycket i bildväg att illustrera det här inlägget med heller, men här är en bild av blommande älgört, som i juli blommade längs vägkanterna, rikligare än jag kan minnas jag sett tidigare om åren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback