Mager skörd - 26 september

Året i trädgården har varit det mesta utom roligt och inspirerande. Inte för att vi är några odlingsproffs, har aldrig varit och kommer inte att bli, därtill brister det i tid, tålamod och förmåga, men det här året har känts mer deprimerande än någonsin.

 

Det började med att dillen som såddes i pallkrage vår-försommar, och som till att börja med kom upp fint, bara skrumpnade och tynade bort. Enligt sambon skulle orsaken varit ett myller av myror, som gav sig på den. Myror??? Finns det myror som ger sig på grönsaker? Eller var myrorna egentligen något annat? Som det blindstyre jag är kunde jag själv aldrig få någon klarhet i saken.

 

Växthuset var enligt uppgift även det invaderat av myrorna, så de tomatplantor vi förodlat sattes aldrig ut där, de hamnade istället i hinkar på verandan, där odlingsklimatet inte var i närheten av det i växthuset. Men vi fick i alla fall en del gröna tomater att ta hand om nu, i växthuset skulle det antagligen inte ens blivit det... Förodlade squash-plantor kunde vi inte annat än sätta ut i landet, där de snart mötte samma öde som dillen :( Rosenbusken som när den blommar gör det så rikligt, och förser mig med blommor till marmelad, blommade aldrig i år.

 

Fantastiskt nog har vi trots det inte varit utan grönsaker i sommar. Grannar som är såväl duktiga odlare som övermåttan generösa har räddat vår mathållning i sommar liksom även förra sommaren. Vi har försetts med lök, dill, persilja, sallat, rödbetor, morötter, squash, auberginer och mycket mer i mängder. Potatis har vi inte köpt någon på hela sommaren, den har vi fått ändå, närodlad. Tack Elisabeth och Anders!!!

 

När vi nu är en bit in på hösten kan konstateras att det blir en del frukt trots allt. Väldigt många (de flesta?) av äpplena verkar i och för sig vara angripna av rönnbärsmal, men en hel det går förhoppningsvis att ta rätt på ändå. Det päronträd som ger de bästa päronen har gett ovanligt rikligt med frukt i år, och vindruvorna, i och utanför växthuset verkar vara på gång även om inte allt är moget ännu. Lite glädjeämnen finns trots allt.

 

Så just nu kan vi i alla fall njuta av egna päron och vindruvor till helgens ostbricka.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback